Klumme: Hvordan forandrer du noget, der er svært? – Del III
Dette er afslutningen på min klummeserie, der handler om at skabe forandring for dig selv. Også selvom det er svært. Hvis du arbejder målrettet og disciplineret med dig selv, kan du forandre næsten alt det, du vil. Mental robusthed betyder ikke, at man skal kunne klare alt. Det betyder, at man skal kunne klare akkurat det, man har besluttet sig for.
I DEL I kiggede vi på de typiske undskyldninger for ikke at gøre noget, selvom vi burde. DEL II handlede om, hvordan man anvender disciplin og accepterer fejl. Denne gang får du 9 konkrete råd. Gå ind på APPETIZE hjemmeside og læs de foregående afsnit, hvis du ikke husker dem.
De 9 råd til udvikling af dig selv:
1. Start i det små og øv dig
Du skal ikke have for store ambitioner, når du begynder. I starten er mest disciplinen, du træner. Derfor skal du lære dig selv at nå målene og have nogle succeser. Sæt målene tilpas lavt og øg niveauet efterhånden, som du begynder at tro på din egen disciplin. En god disciplin er en disciplin i sig selv.
2. Disciplin er vigtigere end kvalitet
Når vi udvikler os, træner vi også vores disciplin. Derfor er det ikke altid vigtigt, hvordan eller hvor meget vi gør, men at vi gør noget! Hver dag, man ikke gør det, man har lovet sig selv, spiser man lidt af sin selvtillid og sit selvværd.
Den dag, hvor du faktisk ikke orker at gå i træningscenteret, så gør du det alligevel. Gå ind ad døren og gør det bedste, du orker. Også selvom kvaliteten af din træning ikke er i top. På denne måde får du stadig trænet din hjerne og din disciplin, og bevarer din selvrespekt.
Gør noget, også selvom kvaliteten ikke er helt i top. Det er langt bedre end slet ikke at gøre noget.
3. Disciplin udkonkurrer talent
Talent er en begrænset ressource, der ikke er lige fordelt. Nogle er bare dygtigere og mere intelligente end andre. Men mange meget talentfulde mennesker lykkes heller ikke med deres projekter. Måske netop fordi de tidligere er kommet let til tingene. Det er skønt at være talentfuld. Men flid, vedholdenhed og disciplin er langt vigtigere og kan få os til at nå langsigtede mål, uanset hvor svære de er. Akkurat disse ting er tilgængeligt for os alle.
4. Kunsten at møde op
Når man får startet på noget, så skaber man et momentum for sig selv, der gør det lettere at fortsætte. Starten er ofte det sværeste. Mark Twain sagde: “The secret of getting ahead – is getting started”. Og det er helt rigtigt. Lad være med at tænke for meget over tingene. Lange træningsprogrammer eller umulige mål kan dræbe alle gode intentioner, medmindre man er ekstremt disciplineret. At møde op og gå i gang er tæt på den halve opgave.
5. Disciplin er frihed
Gør det du har lovet dig selv. Om det er stort eller småt er ligegyldigt. Du sætter selv niveauet. Når vi laver overspringshandlinger, er vi i konstante forhandlinger med os selv, fordi vi ved vi burde, men ikke gider. Vi udskyder og udskyder, og til sidst er hele dagen gået med at finde på undskyldninger. Det udmatter mere end man tror, og det tager din energi. Få gjort tingene, når du nu har besluttet dig. Gør det nu! Det skaber en enorm frihed og mere energi, du kan bruge til alt muligt andet.
6. Fejl er stadig fremad
Alle laver fejl. Alle springer en dag over – selv de mest disciplinerede sportsfolk. Se det som noget naturligt. Accepter det, kom ind på sporet igen og fortsæt, hvor du slap. På denne måde er du stadig på vej og du mister reelt intet – så længe du fortsætter straks næste dag.
7. Stå lidt tidligere op
Det kan føles rigtig svært for mange at stå en eller to timer tidligere op. Men faktisk ligger der gratis og fantastisk god tid i de stille morgentimer. Stå op før alle de andre og brug denne tid. På få uger har du vænnet dig til en times mindre søvn, og din egen tid om morgenen kan blive uvurderligt. Prioriter din stille morgen over TV-serier om aftenen, som alligevel ikke er gavnligt for dig. Brug morgenen til at forberede dig til dagen. Drik kaffen i ro og mag. Læs dine mails uden børn omkring dig, træn eller mediter. Om morgenen, når vi lige er vågnet, er vores hjerner friske og mere klare end om aftenen. Her kan én time føles som to, fordi man tænker hurtigere.
8. Don’t feel your way into actions – Act your way into feelings
Jeg har valgt ikke at oversætte denne sætning til dansk – for den er bare bedre på engelsk. Motivation er ikke noget, der drysser ned fra himlen, eller noget man får af andre. Man kan ikke gå og vente på de rigtige følelser eller en udefra kommende motivation, før man gør noget. Motivationen skal komme indefra. Den ægte motivation kommer, når man lykkes med at gøre det, man har lovet sig selv. Når man handler og skaber selv-succes. Og når man over længere tid lykkes med at handle på det, man har besluttet sig for, så bliver man stærkere og mere tilfreds. Det er selvforstærkende følelser, der skaber motivation indefra.
9. Skab dine egne pauser – slå notifikationer fra
Vi har alle meget travle liv, og desværre har vores mobiltelefoner og online-liv også taget alle de små nødvendige hjernepauser. Ingen mennesker gør ingenting længere. Så snart man har en pause, bliver den fyldt ud med sociale platforme, likes og reels og videoer, man ikke skal bruge. Det er frygtelig og værdiløs underholdning, der blot tager din vigtige tid. Mobilforbrug er årsag til stress, angst og depression, den nye sundhedstrussel, særligt blandt yngre. Vi overvældes af ubrugelig information, og glemmer at tage den pause, hvor vi ikke tænker på noget som helst. Denne pause skal du selv skabe. Du skal selv finde tiden og stedet. Det bedste er et sted i naturen, hvor du sidder og kigger på, at græsset gror, vandet der glider forbi eller fuglene, der flyver i måske blot 10 minutter. Lad mobiltelefonen ligge langt væk. Du vil opdage, hvor svært det er at lave ingenting bare i 5 minutter. Men denne pause, hvor man er fuldkommen inaktiv, er livsvigtig. Du kan udvikle det til senere at meditere, men prøv bare mobil-pausen i første omgang. Den sikrer, at du kan tænke på højtryk igen lige om lidt. Slå også permanent og for altid alle notifikationerne fra og skab din egen kontrol overdit mobilforbrug. Brug ikke din gode tid på noget en algoritme har besluttet for dig.
Følg med her på APPETIZE, hvor det i næste nummer handler om at udvikle et Growth Mindset og undgå at falde i offerrollen.