Savner du også vand, rugbrød og mælk på ferien
(pressemeddelelse)
En ny undersøgelse viser, at vand fra hanen, rugbrød og mælk er de tre ting, vi savner mest, når vi tager på ferie. Og at det særligt er mælk og rugbrød, vi har svært ved at undvære, er der en rigtig god grund til, forklarer madhistoriker Bettina Buhl.
For mange af os er frisk, dansk mælk en helt uundværlig del af hverdagen, som fx på morgenens havregryn og cornflakes, eller i kaffen i løbet af dagen. Så når vi rejser, kan det være svært at finde mælk, der kan tilfredsstille smagsløgene helt på samme måde, som vi er vant til.
Mere end hver tiende dansker peger da også på dansk mælk som det, de savner mest, når de er i udlandet kun overgået af vand fra hanen og rugbrød, som hhv. 36 procent og 28 procent nødigst vil undvære under sydens sol eller på skiferien. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for Mejeriforeningen.
En del af vores identitet
Særligt mælken og rugbrødet er der rigtig god grund til, at vi savner. Det forklarer madhistoriker og museumsinspektør for Det Grønne Museum, Bettina Buhl:
”Både mælken og rugbrødet har været helt centrale råvarer igennem hele vores historie. Vi har spist rug siden jernalderen, og vi har forsøgt at udnytte køernes mælk siden bondestenalderen. Det ligger dybt i os og vores madkultur at spise rugbrød og drikke mælk.”
”Det smager bare bedre”
Det er især til morgenmaden, at rigtig mange danskere savner mælken. I undersøgelsen angiver hele 42 %, at de savner mælk til dagens første måltid. Ifølge Bettina Buhl har netop mælken i generationer spillet en særlig rolle i forhold til dagens første måltid. Tidligere har danskerne især spist grød baseret på mælk, hvor vi i dag oftere spiser forskellige kornprodukter med mælk – som fx havregryn og müsli, forklarer Bettina Buhl. Hun tilføjer:
”Vores maver er rigtig glade for en fiberrig kost med frisk, dansk mælk. Og vi er godt forkælede, når det kommer til mælk. Smagen og konsistensen er helt anderledes, end det vi kan få i udlandet, hvor mælk ofte er et langtidsholdbart produkt. Det smager bare bedre med frisk mælk.”
Mere mælk i fremtiden
Trods et faldende mælkesalg er Bettina Buhl heller ikke i tvivl om, at mælken bliver ved med at være en integreret del af danskernes madkultur – og derfor er det helt naturligt, at netop mælken er noget af det, vi savner allermest, når vi tager på ferie:
”Det kan slet ikke undgås. Fremover tror jeg faktisk, at vi kommer til at opleve det i endnu højere grad.
Når vi mødes, er det i stigende grad over en kop kaffe med mælk eller fløde. Også grøden kommer tilbage, fordi flere og flere bliver opmærksomme på fx at have en eller flere kødfri aftener i løbet af ugen.”
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 519 CAWI-interview (internetinterview, red.) med danskere i alderen 18+ år, i perioden 24.-26. oktober 2019.
De repræsentativt udvalgte danskere er bl.a. blevet spurgt om, hvad de savner mest, når de er i udlandet.
Svar fra undersøgelsen:
Hvad savner du mest, når du er i udlandet?
- Vand fra hanen: 36 %
- Rugbrød: 28 %
- Dansk mælk: 12 %
I hvilke anledninger savner du dansk komælk, når du er i udlandet?
- Et glas mælk: 46 %
- På morgenmaden (havregryn, müsli, cornflakes, etc.): 42 %
- I kaffen: 25 %
- Andet: 14 %
Hvor ofte drikker/bruger du dansk komælk, når du er hjemme?
- Min. ugentligt: 68 %
- Heraf dagligt/næsten dagligt: 42 %
- 1-3 dage om måneden: 8 %
- Sjældnere end 1-3 dage om måneden: 14 %
- Aldrig: 11 %