Klumme: Der skal bøger under træet
Hvem elsker ikke at få bøger i gave? Mens jeg skriver den sætning, så kan jeg næsten høre flere bekendte og familiemedlemmer udbryde ’ikke mig!’ Men de ved ikke, hvad de går glip af.
Boggaver er muligvis det, jeg elsker allermest. Problemet er, at jeg har været så god til at give dem til mig selv, hvilket vil sige, at jeg har brugt alt for mange penge i diverse boghandlere, så ingen andre gider at putte den slags under mit juletræ. For at være helt ærlig, så er den bedste fornemmelse måske også selv at gå på jagt i boghandleren, hvor det kan føles nærmest euforisk at gå ud ad døren med en pose fyldt med nye bøger.
Det kan dog være et problem, når man får købt så mange, at det er ved at være fysisk umuligt at læse dem alle. Jeg er heldigvis ikke ene om denne tilbøjelighed. Jeg tror, de fleste bogfanatikere har større stak stående, som de inderst inde godt ved, at de nok aldrig får læst. Men potentialet for den gode historie, der står gemt på hylden, er som en port til et hemmeligt land. Så jeg elsker også mine ulæste bøger.
En god bog kræver ofte noget af læseren. Somme tider kan det tage 2-3 forsøg at komme i gang, hvor man må genlæse de første 50 sider inden den igen bliver sat på hylden. Men pludselig en dag fanger historien og resten af bogen bliver slugt i en nærmest manisk episode. ’Bare én side til’, siger du til dig selv, men det er næsten umuligt at lægge bogen fra sig.
Kan man blive afhængig af bøger? Ja, det kan man godt. Problemet er, når bogen er færdig, for den næste bog giver ikke det samme rush, i hvert fald ikke i begyndelsen. Det kan muligvis være, at den er endnu bedre, men det stadig kræver dedikation af læseren for at historien kan komme i gang. Når man så har været ultra-engageret i den verden, som forfatteren inviterede ind i, kan det føles helt tomt, når bogen er slut.
Guide til gode bøger under træet
Hvis du har lyst til at give hårde pakker i år, er her 3 anbefalinger til stensikre julegavehits.:
Til den historie-interesserede
Tidligere i år udkom der en ordentlig moppedreng af en bog om én af Aalborgs mest velkendte historiske bygninger, Jens Bangs Stenhus. Den gamle købmandsgård kan fejre 400-års jubilæum i år og derfor har kulturhistoriker Jakob Ørnbjerg skrevet et fantastisk pragtværk om middelalderbygningen, der stadig er fuld af liv i dag.
‘Købmanden, apotekerne og enkerne – Historien om Jens Bangs Stenhus’ er skrevet af Jacob Ørnbjerg. Den er udgivet af Gads Forlag i 2024.
Til bolignørden
Hvem er danskerne? Det vil Anne Glad og Kristine Virén forsøge at give et bud på i bogen ’Hjemme hos Danmark’, som dykker ned i dansk boligkultur gennem 100 år. Bogen er fyldt med billeder og nedslag, der både oplyser og vækker gensynsglæde for flere generationer.
’Hjemme hos Danmark – 117 nedslag i dansk boligkultur’ er skrevet af Anne Glad og Kristine Virén. Den er udgivet af People’s i november 2024.
Til filmentusiasten
Hvis du ikke har hørt om den amerikanske filminstruktør Edward Zwick, er der stadig en god chance for, at du har set mindst én af hans film, fx Legends of the fall med Brad Pitt og The Last Samurai med Tom Cruise. Hans selvbiografi, der desværre kun er udkommet på engelsk, er en ekstrem underholdende og ærlig fortælling om et langt liv i Hollywood. Bogen er et fantastisk indblik i en verden, der normalt er meget poleret. Lydbogen, som Edward Zwick selv har indtalt, kan også varmt anbefales.
‘Hits, Flops, and Other Illusions – My Fortysomething Years in Hollywood’ af Ed Zwick. Udgivet af Simon & Schuster i februar 2024.