Vinfestival ved et tilfælde
Til oktober afholdes der vinfestival i Nordkraft. Et stort anlagt arrangement over to dage. Men idéen opstod ved et tilfælde, da to vinglade brødre nærmest snublede over den i Kedelhallen
Den 28. og 29. oktober afholdes Aalborg Vinfestival for første gang. Det sker i Kedelhallen i Nordkraft, hvor der bliver præsenteret vine fra 24 forskellige importører, og hvor 14 vinproducerende lande vil være repræsenteret. De to dage byder på vinsmagning, og gæsterne vil også kunne høre alle de gode historier, der gemmer sig bag de specialimporterede vine.
Det er et ambitiøst initiativ, der bliver knappet op. En indendørs vinfestival over to dage er et sjældent syn uden for København, men arrangørerne tror på det. De har allerede reserveret Kedelhallen i 2017.
Bag initiativet står Vinklubben RiBorg, der er hjemmehørende i Ribe, hvor nogle af medlemmerne på 12. år arrangerer, hvad de selv betegner som Danmarks hyggeligste vinfestival. Formandens lillebror har fået lov til at lege med, selvom han bor i Aalborg. Deraf navnet RiBorg.
Påskelørdag sidste år var formand Verner Thomsen i Aalborg. Han vil altid gerne møde sine kommende udstillere på Ribe Vinfestival ansigt til ansigt, og den dag skulle han møde Christina da Silva, der driver virksomheden Adelino, hvor hun importerer portvin og andre portugisiske vine og delikatesser.
– Aftalen var, at jeg skulle møde Christina på fødevaremarkedet i Nordkraft, hvor hun har en stand. Samtidig kunne jeg besøge min bror, fortæller Verner Thomsen.
Som brødre vi skåle
Da han og hans bror, Brian Thomsen, ankommer til fødevaremarkedet, er der travlt på Adelinos stand. Christina da Silva har ikke tid til at snakke, så Verner Thomsen kigger sig lidt omkring i Kedelhallen.
Han er bjergtaget af det rustikke rum. Tanken slår ham øjeblikkeligt. Her skal der være vinfestival.
– Det havde overhovedet ikke været i mine tanker, før jeg så Kedelhallen. Idéen opstod spontant og på stedet. Der er så meget storytelling i det rum. Jeg stod bare og kiggede mig omkring, og så piblede billeder, historier og spørgsmål frem om alt det, der er foregået i hallen gennem mange, mange år, siger Verner Thomsen.
Da han en time senere tager med sin bror hjem, har han besluttet sig. Han husker ikke, at han fortalte sin bror om beslutningen, men det er der delte meninger om.
– Verner fortalte mig det allerede, inden vi gik ud af Nordkraft. Nu kender jeg min bror, og det er så vanvittig en idé, men jeg kunne høre på den måde, som han formulerede det, at han allerede var i fuld gang, fortæller Brian Thomsen.
Så brødrene tager hjem til ham, spiser påskemiddag og skåler på Aalborg Vinfestival 2015. Den blev nu ikke til noget. Verner Thomsen ville have den sidste weekend i oktober, men da var Kedelhallen allerede lejet ud, så han bestilte i stedet den tilsvarende weekend i 2016 og reserverede 2017. Han købte samtidig domænenavnet Aalborgvinfestival.dk, og så var proppen skudt af den flaske.
I flaskens dyb
Nede i flasken gemmer der sig 11 års akkumuleret know-how fra vinfestivalen i Ribe. Den er ganske vist udendørs, men alligevel. Der gemmer sig en stor viden om vin hentet fra bøger, aftenskolekurser og klubber. Et stort netværk i vinens verden – og ikke mindst en masse idéer om, hvordan man kan skabe en helt unik oplevelse for vinelskere i den smukke og spændende kedelhal.
– Alle de importører, som vi har inviteret med på festivalen i Aalborg, kommer med gode personlige historier om de vine, som de importerer. De har været hjemme i vinbondens køkken. De har boet på vingården, og måske har de også været med til at høste. De har en passion for den vin, som de importerer, og det er dem, som vi målrettet er gået efter. Oveni vinen har de den gode historie, og det er der flere og flere mennesker, der gerne vil betale lidt for, siger Verner Thomsen
Aalborg Vinfestival skal naturligvis have et nordjysk islæt, og det har den blandt andet fået med Quist Wine fra Aalborg og Adelino fra Dronninglund, som du kan møde længere fremme i artiklen.
– Idéen med Aalborg Vinfestival er , at vores gæster kan gå på opdagelse i vinens verden. Man kan altid tydeligt se, hvem der har været på en vinfestival mange gange, og hvem der prøver det for første gang. Vi har for eksempel altid gæster, der fordyber sig i nogle bestemte ting. Det kan være en passion for Bourgogne eller en passion for spansk vin. Så går de og leder ligesom en møntsamler, der mangler en mønt til sin samling, siger Verner Thomsen.
Men han har også beredt nogle overraskelser til festivalens gæster.
– Vi har blandt andet inviteret en importør af tyrkisk vin. Det er bare så godt. Jeg opdagede det på en forretningsrejse til Tyrkiet, hvor vi endte med at bestille en af landets egne vine – ganske vist i den lidt dyrere ende – og det var godt nok en overraskelse af de bedre.
Hele paletten rundt
Verner Thomsen opfordrer gæsterne på Aalborg Vinfestival til at benytte festivalens smagskatalog til at danne sig et overblik. Han ved, at nybegyndere kan finde på at køre hele paletten rundt og smage på alt, hvad der er, og det er dumt. Prøv at få lidt system i smagningen i stedet for at starte med portvin for at gå videre til hvidvin, lyder hans opfordring.
– De første år i Ribe oplevede vi, at der gik en lille smule fest i begivenheden. Det kan man sådan set ikke fortænke folk i, men det er bare ikke det, der er meningen med en vinfestival. Min idé er, at Aalborg Vinfestival skal opleves på samme måde, som hvis man går i biografen. Over de to dage har vi i alt fem smagninger, som der hver er sat to og en halv time af til. Når tiden er gået, vil vi gerne sige pænt farvel og håbe, at gæsten har haft en god oplevelse. Begge dage starter den sidste smagning klokken 17, og det er helt bevidst, at vi ikke kører et hold for eksempel klokken 20. På det tidspunkt risikerer vi at få et publikum ind, der tænker, at de lige vil varme op til aftenen med en vinsmagning til 150 kroner, inden de rykker videre ud i byen. Det er vi ikke interesseret i, siger Verner Thomsen.
Han er til gengæld interesseret i et samarbejde med byens mange restauratører.
– Vi har allerede fået Azzurra i Nordkraft med. De har i år valgt at lave en vinfestival-menu, hvor gæsterne må tage deres vin med ind mod lidt proppenge. Jeg har også kig på andre restauranter i området, og hvis nogle af byens restauratører er interesseret i et tilsvarende samarbejde i forbindelse med årets vinfestival, er de meget velkommen til at kontakte os. For eksempel via vores hjemmeside. Vin og mad hører sammen, men vi er ikke selv udfarende, da vi i år er nødt til at koncentrere vores kræfter om at få vinfestivalen op at stå. Både Brian og jeg har et fuldtidsjob ved siden af, så der er en grænse for, hvor mange ressourcer vi råder over.
Det bobler
Derfor bliver Aalborg Vinfestival i år ren vin, men det er ikke idéer, der mangler. De bobler ud af Verner Thomsen som fra en flaske mousserende vin. Hvad med pop-up restauranter, der kun eksisterer i de to døgn, hvor festivalen afvikles? Det har man hvert år i Ribe og med stor succes. På den måde får man vinen og maden bundet sammen. Eller en importør af udenlandsk vin, der medbringer en dygtig kok fra vinens hjemstavn, som giver den fuld gas i køkkenet. Det kan også være, at gæsterne selv skal have mulighed for at lave en vin. Det kan være en vinbonde fra Rhône, der høster forskellige druer og får dem bragt til Danmark i store tønder. Så kan gæsterne selv blende deres egen flaske vin og sammenligne resultatet med et professionelt produkt.
– Men det bliver ikke i år. Det er nye omgivelser, vi skal ind i, og vi skal lære Kedelhallen at kende, som var det vores eget hus. Men allerede næste år kan jeg forestille mig, at vi i Aalborg får en kultvinbar, som den vi igennem de seneste ti år har haft i Ribe. Her serveres der vine fra 500 kroner og opefter. Det et toppen af poppen, og den betaler man udstillerne for at få lov til at smage. Det er der stor interesse for.
I disse år er det danske vinforbrug stigende, og danskerne vil også gerne betale lidt mere for deres vin end for fem år siden. Det glæder Verner Thomsen. Men han undrer sig over, at det beløb, som danskerne gennemsnitligt betaler for en flaske vin, stadig ligger under 50 kroner. Han vil slet ikke argumentere for, at man skal sidde og drikke store vine en hel aften. Tværtimod Men man skal kunne nyde det, som man drikker.
– Livet er for kort til dårlig vin, konstaterer han tørt. Hans bror nikker. Det spørgsmål bliver de ikke uenige om.
Min passion for Italien
Da Lene Quist mødte sin mand, havde hun et krav. Italien skulle betyde noget for ham. Det gjorde det, og i dag importerer de sammen italienske vine.
Siden 1960’erne har Lene Quist rejst i Italien. Først sammen med sine forældre og siden sammen med sine børn og sin mand. Forældrene elskede Italien, og de yndede at stoppe alle mulige mærkelige steder. Som andre danskere havnede de altid ved Gardasøen, men ellers var der ikke mange landsmænd i Italien i de år. Der var stort set kun italienere og en lille smule tyskere, husker Lene Quist.
Hun kom til at holde af Italien, og hun kom især til at holde af deres sko. Med en størrelse 35 var det allerede som teenager næsten umuligt for hende at få sko herhjemme, men det var ikke noget problem i de italienske skobutikker. Dem besøgte hun flittigt.
Så egentlig stod det skrevet i stjernerne, at Lene Quist skulle importere italienske sko, men sådan er det ikke gået. I 2007 mødte hun sin nye mand Kim, der bedyrede, at Italien også betød noget for ham. Da det var på plads, kunne de gifte sig året efter.
– Jeg havde dengang en gammel Opel, og så siger jeg til Kim, at vi skal da til Italien. Så vi kørte derned, og vi overnattede i bilen. Vi kørte rundt i landet og købte lidt vin, og vi snakkede om vinen. Kim er entusiastisk med alt, hvad han laver, og han holder virkelig af Italien. Så vi er det perfekte match, siger Lene Quist.
Nemt at vælge branche
I 2012 valgte de at lade et fælles ønske om at blive selvstændige erhvervsdrivende gå i opfyldelse. Da italiensk vin lå deres hjerter nærmest, var det ikke svært at vælge branche. De betegner selv Quist Wine som et kompromisløst vinfirma med speciale i italienske kvalitetsvine fra små og mellemstore producenter.
– Kim har en fortid som medejer af en restaurant, og han har arbejdet på Ruths Hotel, så han går vildt meget op i kvalitet og hvordan vinen serveres. Og så begyndte vi ellers på det her eventyr, fortæller Lene Quist.
– Det første vineri, som vi kom til, var faktisk helt fantastisk. Vi tog vin med hjem, og den var øjeblikkelig udsolgt. Vi forlangte for lidt for den, så vi tjente faktisk ikke en krone. Men nu var vi i gang.
I opstartsfasen havde de fokus på Norditalien og Valpolicella, hvor der produceres Amarone og Ripasso, som er populære vine blandt danskere. Siden er deres fokus rykket længere sydpå til Toscana, hvor hovedparten af de vine, som de i dag importerer, bliver produceret.
Det er blevet deres favoritsted.
– Vi vil gerne lære danskerne at drikke de her fantastiske Vino Nobile, Brunello og Supertoscanere. Der er så mange lækre vine fra vinerierne i den region, siger Lene Quist.
Inde i køkkenet
Hun og hendes mand besøger jævnligt regionen, hvor de nøje udvælger deres vinproducenter.
– Det er vigtigt, at vi kommer helt ind på livet af dem. Når man først er inde i en italieners køkken, så er man gode venner. Man er rigtig gode venner, og det er vi faktisk med alle vores producenter. Vi har en passion for det, vi laver, og det skal de også have.
– Vi går efter de mindre vinerier, hvor de arbejder meget mere med vinen. De kæmper for at få vinen ud af tønderne med den bedste smag. De kravler rundt inde i tønderne og vasker dem af med en lidt billigere vin. Det er virkelig teknik og kunst på et højt plan, siger Lene Quist.
Hun og hendes mand importerer i dag vin fra 16 forskellige producenter. De har et stort netværk i Toscana, der blandt andet omfatter en af regionens dygtige kokke, og de bliver løbende inviteret på besøg på nye vinerier. Derfor kan det også være svært at sige nej til flere vine, selvom de egentlig synes, at deres sortiment er stort nok. Omvendt er det også deres forretningsfilosofi, at de hele tiden skal være klar til at flytte sig og prøve noget nyt.
– Vi køber ikke al den vin, som vi får præsenteret. Vi køber det, som vi selv kan lide, og vi køber det, som har en historie. Det giver så meget, at man smager vinen og samtidig får historien med i glasset. Det knytter os til vinen. Den bliver mere personlig, og i dag er det i høj grad den gode historie om egnen, druen, producenten og vingården, der sælger vinen, siger Lene Quist.
Endelig udvælgelse
Når hun og hendes mand har fundet nogle interessante vine, tager de en prøvekasse med til Danmark. Her prøvesmager de igen vinen, og hvis den stadig falder i deres smag, inviterer de et panel til en prøvesmagning.
– Vores smagspaneler består af en række vinkendere og vinelskere med hver deres holdning til vin. Vi får 20 mennesker ind, som smager på vinen, og vi får deres bud på en karakter og på en prissætning. Først derefter foretager vi den endelige udvælgelse, siger Lene Quist.
Hun medgiver, at vine fra de mindre vinproducenter ikke hører til de allerbilligste. Men en vin kan også blive for billig.
– Hvis du køber en flaske vin, så skal du regne med – uanset vinens kvalitet – at det koster cirka ni kroner at få den ind over grænsen. Derefter betaler du 25 procent i moms. Du betaler fragt, og du betaler flaskeafgift. Når al det er trukket fra, så kan man se, hvor meget der egentlig er vin for i flasken. Der var engang en reklame på fjernsynet for en flaske vin til 29.95, og der regnede vi ud, at der var vin for en krone i den flaske. Én krone! Så kan man tænke over, hvor mange tilsætningsstoffer der er puttet i den for at få et drikbart resultat. Som nogle af vores producenter siger, så er det altså bedre, at folk drikker vand.
Vin uden tilsætning
Lene Quist mener, at danske forbrugere bør undgå at købe vin til under 55 kroner for en flaske. Selv importerer hun og hendes mand kun økologiske vine, og det har givet dem mange kunder, der ellers har svært ved at drikke de vine, der sælges her i landet.
– Vi har mange kunder, der lider af urinsyregigt, men de kan drikke vores vin. Det rødvin, man ellers kan købe i dag, må de putte 60 forskellige tilsætningsstoffer i. Det er 60 forskellige stoffer, der ikke står på flasken. De behøver hverken at angive smagsstoffer eller farvestoffer.
– Så vi glæder os til at forkæle gæsterne på Aalborg Vinfestival med vores specialimporterede økologiske vine fra Italien. Gæsternes smagsløg kan roligt forberede sig på en oplevelse, siger Lene Quist.
Jeg er jo lidt sydlænding
Christina da Silva har boet i Nordjylland i det meste af sit liv, men som importør af portugisiske vine har hun genopdaget sine rødder. Som datter af en portugisisk far og en dansk blondinemor tænkte Christina da Silva ikke meget over sine portugisiske rødder. De var der bare. Hun er født og opvokset i Danmark, men familien rejste meget i Portugal, hvor hun lærte landet og dets kultur rigtig godt at kende. Som 25-årig mistede hun sin far, og nogle år senere døde hendes farmor. Hendes portugisiske ophav og hendes tilknytning til landet var væk. Efter nogle år meldte savnet sig
– Jeg begyndte at længes meget efter min far og mine rødder. Jeg havde mistet en stor del af mig selv, og den erkendelse førte til, at jeg begyndte at genopdage Portugal, fortæller Christina da Silva.
Hun besøgte landet og gik på opdagelse i den portugisiske mad- og vinkultur.
– Det startede jo bare som en hobby. Jeg trak min mand med til Portugal. Vi var nyforelskede og sad i Lissabon, og han nægtede at drikke portvin. Han mente, at det var noget, som gamle mennesker drak. Der blev jeg lidt sur, husker Christina da Silva.
Rigtig forelsket
Men hendes mand måtte erkende, at han havde giftet sig med en kvinde med sydlandske rødder. Han blev slæbt ind på Portvinsinstituttet i Lissabon, hvor han smagte portvin for første gang i sit liv.
– Han sagde, at der blev han forelsket. Sådan rigtig forelsket. Han begyndte at læse om portvin og samle på den. Jeg syntes nogen gange, det blev for meget, men det var der, det startede. Vi begyndte lige så stille at handle med portvin og siden også andre portugisiske vine. I begyndelsen købte vi vinene hos importører, men vi fandt hurtigt ud af, at det var mere spændende selv at importere.
Christina da Silva opdagede snart, at det også gav dem langt større indflydelse på, hvad de importerede.
– I dag er det vigtigt for mig at have den direkte kontakt til vores leverandører. Jeg ved, hvem de er, og hvad de står for. Jeg ved 100 procent, hvad produktet indeholder. Jeg er med helt nede på drueplan, siger hun.
Rent portugisisk
Portvin er et rent portugisisk produkt. Det kan ikke fremstilles nogen andre steder i verden. Til gengæld fremstilles der megen anden vin i Portugal end netop portvin. Landets vinproduktion rummer en stor diversitet.
– I den nordlige del af landet har vi et meget frodigt og lidt mere køligt område, hvor man producerer Vinho Verde. Det er en ung vin, der frigives allerede tre til seks måneder efter høst. Den er frisk, sprød og med en moderat alkoholprocent. I de portugisiske supermarkeder er der alenlange hylder med Vinho Verde fra forskellige regioner, og vinen er også en kæmpe eksportartikel, der sælges over hele verden. Den næststørste efter portvin, siger Christina da Silva.
Hun peger også på skråningerne ved floden Douro, hvor portvinen er hjemmehørende. Mindre kendt er det, at der også produceres rødvin i det område.
– Det er nogle exceptionel gode rødvine, der som regel har en lidt højere pris. Det er svært at høste på terrasserne i Douro-dalen, og så er det i øvrigt et meget eksklusivt område at dyrke vin i. Det påvirker prisen. Til gengæld er jordbundsforholdene bedre længere mod syd i Portugal, hvor man også har et meget varmere klima. Vinene herfra er runde, lækre og lidt søde, siger Christina da Silva.
Øget salg
Siden hun sammen med sin mand startede virksomheden Adelino for fem år siden, er deres salg af portugisisk vin steget markant.
– Jeg hører tit folk sige, at de trænger til noget nyt. Vi sælger både engros og detail, og jeg oplever, at detailhandlen vokser helt vildt i de her år. Jeg ser flere og flere portugisiske vine både i supermarkederne og i reklamerne. Samtidig høster portugisisk vin utrolig mange priser på verdensplan. Jeg kan for eksempel huske, at mens en portugisisk vin lå nummer et hos Wine Spectator, var der yderligere tre portugisiske vine på de første ti pladser. Så de er kommet rigtig godt med. Det er sket over de seneste ti år, siger Christina da Silva.
Nu mangler portugisisk vin bare at slå igennem i Danmark. Men hun har talt med flere danske vinanmeldere, der bruger betegnelser som ”upcoming” og ”rising star” om vin fra Portugal, så hun ser lyst på fremtiden. Også når det gælder portvin.
– Vi afholder portvinssmagninger for private, men også i samarbejde med AOF, hvor der normalt er plads til 40 deltagere. Og der er udsolgt hver gang. Både AOF, min mand og jeg er altid spændte på at se, hvem der dukker op til arrangementet. Og det er ikke kun ældre damer, skal jeg hilse og sige. Det er unge, og det er lidt ældre. Det er en rigtig god blanding. Det kan vi også mærke. Vi har aldrig solgt så meget portvin, som vi gør nu, siger Christina da Silva.
Kvinderne kommer
Som kvinde føler hun sig mindre og mindre alene i en ellers mandsdomineret vinbranche.
– Vi har lige været til et arrangement på den portugisiske ambassade, der handlede om landets kvindelige vinmagere. De præsenterede deres egne produkter, og arrangementet fik megen opmærksomhed. Folk synes, det er spændende, at kvinder også kan noget i en verden, der ellers traditionelt har været domineret af mænd. En af vores egne producenter er en portugisisk mor og hendes datter. Før dem var det bedstemoderen, der sad ved roret. Og med den unge generation tror jeg, at det bliver mere almindeligt med kvindelige vinproducenter.
Som kvindelig vinimportør har Christina da Silva allerede lagt kursen. Den vin, hun sælger, skal være fremstillet på nogle ordentlige præmisser. Vinen må også meget gerne have en historie. Hun gør meget ud af at finde parceller, hvor man har kunnet holde liv i vinproduktionen gennem mange år. Alt det glæder hun sig til at præsentere på Aalborg Vinfestival i Kedelhallen. Lokaliteten kender hun særdeles godt. Hun har gennem de seneste fire år været en fast del af fødevaremarkedet i Nordkraft.
– Jeg gør det alt sammen med hjertet. Kærligheden til Portugal ligger dybt i mig. Rent forretningsmæssigt kan det være farligt at være så lidenskabelig involveret, men jeg brænder for det, siger Christina da Silva.
Fakta om Aalborg Vinfestival
Afholdes i Kedelhallen i NORDKRAFT
Der er vinsmagning:
- Fredag den 28. oktober klokken 14.00 og 17.00.
- Lørdag den 29. oktober klokken 11.00, 14.00 og 17.00.
Det koster 150 kroner at komme ind og smage 150 forskellige vine fra 14 lande. Hver vinsmagning varer to og en halv time, og alle 24 importører vil være til stede. Efter smagningen må man tage sit glas, et flot Spiegelau, med hjem
Det er muligt at købe og bestille vin på Aalborg Vinfestival. Mere information på Aalborgvinfestival.dk, hvor der også er adgang til online billetsalg. Eventuelt overskydende billetter sælges i døren for 200 kroner pr. vinsmagning inklusiv glas