Kvinderne bag APPETIZE
Appetize har fået nye ejere. De nye ejere, Tinna og Betine, er to modige og kreative kvinder, der elsker Aalborg og har store planer med magasinets fremtid som formidler af gode historier om spændende nordjyder
Det lå ikke i kortene, at hverken Betine Hvidberg Brix eller Tinna Feifer Møller skulle blive bladejere. Og da slet ikke sammen. Men sådan blev det. Den 1. juli i år, overtog de formelt og reelt magasinet APPETIZE.
– Ja, det meget spændende det hele. Lige nu har vi meget travlt med at fortælle gud og hvermand og magasinets mange annoncører, at det altså er ganske vist og 100% korrekt. Det er os, der driver, ejer og producerer APPETIZE. Vi sætter holdet 100% og det består af spændende talenter og garvede personligheder, der elsker de gode, smukke, positive og uventede historier og ikke mindst Aalborg og vores skønne region, siger Betine.
Den tidligere udgiver har længe arbejdet med helt andre projekter, og kun sekundært med magasinproduktion. Derfor tror vi på, at vi med endnu flere kræfter og fokus, kan gøre APPETIZE endnu større og stærkere med hjælp fra annoncørerne, som er vitale for et gratis magasin, siger Tinna.
Familiens rebel
– Jeg er vokset op i en ret almindelig familie i Vester Hassing. Selvom det var mig der var storesøsteren til to yngre søster, var det mig der var familiens rebel. Det var altid mig, der lavede alle de forkerte ting, og mine søskende lærte af den vej alt det, de i hvert fald ikke skulle gøre, griner Betine. Hun husker en barndom og en ungdom med masser af gang i den.
– Det var jo lidt ude på landet, så jeg var til fester på gårde i landsbyerne, og det blev altid noget med, at vi skulle ud og kigge i kostaldene, æde tulipaner for sjov osv. Selvom jeg har haft en helt ”normal” opvækst, var der heldigvis plads til at være rimelig unormal i min familie. Det var helt ok at få skøre ideer og føre dem ud i livet. Min far var afsindig kreativ, og han stod altid bag os, hvis vi fik en vild idé til et eller andet, husker Betine og fortæller til journalistens morskab om, at hun i flere år syede sit eget haute couture tøj på rekordtid.
– Jeg så et eller andet mega smart outfit i et modeblad, og så gik jeg ellers på jagt i min mors syskab efter stof der kunne bruges til at gøre tøjet til virkelighed. Jeg havde ikke den store tålmodighed, så det var noget med at lægge mig ned på stoffet, hvorefter min søster tegnede mine bens omkreds derpå, og så klippede og syede jeg. Næste dag havde jeg tøjet på i skolen. Jeg kan f.eks. huske et sæt jeg syede ud af lagenstof, som jeg først farvede gråt. Det bestod af en nederdel, og foran på nederdelen var der to lommer, der var strikket af strimlet lagenstof, og det var også foran på toppen, forklarer Betine og maler et billede frem af et outfit, der med statsgaranti har været flottere i fantasien end i virkeligheden.
– Der var også et med sømandstribede gamasher, en lårkort, hvid nederdel og en stribet top. Til det brugte jeg så en rød lambswool sweater med V-hals, der var så moderne i en periode. Det var også sejt. Udover at sy tøj på rekordtid, tegnede jeg også. Jeg tegnede Abba, for dem var vi jo fans af. Jeg tegnede hele tiden, og jeg var god til det, husker Betine.
København tur-retur
– Efter skolen ville jeg gerne være arkitekt, men mine gymasie-karakterer var ikke gode nok til det, fordi der havde været lidt for meget fest og ballade. Derfor endte jeg med at hoppe på en uddannelse som klassisk reklametegner, fortæller Betine. Hun havde allerede der mødt sin kommende mand Bruno, som hun mødte via en blind date på gymnasiet.
– Efter gymnasiet rejste Bruno og jeg til København, fordi han fik arbejde derovre. Før jeg fik gang i reklame-tegner uddannelsen, var jeg lidt rundt omkring og arbejdede bl.a. som sælger i Ikea. Vi boede i København i ca. 10 år, fik vores børn og flyttede derefter til Horsens, hvor vi begge arbejdede, inden vi i 2002 flyttede tilbage til Aalborg, fortæller Betine. En af de mest spændende oplevelser i hendes liv er den jordomrejse, hun var på med mand og børn fra 2009-2010.
– Det kan klart anbefales. Det var en superfed tur, hvor vi kom meget tæt på hinanden og oplevede en masse ting som familie. Vi lærte også at indrette os efter hinanden, og at falde til på et hotelværelse i løbet af fem minutter.
Fætter Guf
– Jeg er blevet helt bange for at komme til at virke kedelig, når Betine var sådan én, der gik rundt i Sussi og Leo-tøj i sin barndom, griner Tinna, der har siddet og lyttet med et smil på Betines fortælling. Tinna fortæller om en uhyre tryg barndom i landsbyen Arentsminde, hvor tiden stod stille, og hvor hun havde en mor, der altid var der og diskede op med varm leverpostej og hjemmesyltet.
– Derfor er det blevet vigtigt for mig at være husmor og mor, samtidig med at jeg er ambitiøs og elsker mit arbejde, siger Tinna, der fortæller, at det mest skrækindjagende børnene fra Arentsminde området oplevede, var da ”Fætter Guf”, indehaveren af ”Nordjyllands største sexshop” der lå på det mest centrale gadehjørne i nabobyen Halvrimmen, en dag blev set iført en gummimaske formet som en gigantisk tissemand.
– Ha ha, ja det var helt vildt chokerende. Men ellers levede vi et stille liv. Jeg tegnede meget – jeg havde altid min blok med mig og tegnede især af efter cd-covers, f.eks. med Mariah Carey, Roxette og Ace of Base, husker Tinna.
Halballer i Brovst
At være ungt menneske i Arentsminde området betød, at byturene ikke gik til Jomfru Ane Gade, men derimod til halballer i Brovst og den slags.
– Man havde ikke så mange regler, så selvom jeg kun var 15 år, da jeg begyndte at gå i byen, så var jeg ude til kl. halv fem, før jeg blev hentet af min far. Da vi var mindre, kunne min lillesøster og jeg også sagtens gå og bygge huler en hel dag, uden at de voksne kom og tjekkede. Der er jeg lidt mere pylret som forælder, siger Tinna. Hun og hendes søster var de allerførste i deres familie overhovedet, der fik en studenterhue.
– Det var mine forældre meget stolte af, siger Tinna.
Score-tricks med slik
På grund af Tinnas fars job som sælger af slik, var der altid kassevis af vingummibamser, labre larver og lakridser i hendes hjem. Det gjorde selvfølgelig Tinnas hjem til et populært sted for skolekammeraterne.
– Mens andre af mine venner om fredagen fik små skåle med slik, fik vi kæmpestore bowler, husker Tinna, der fik oparbejdet et mindre traume omkring slikket, fordi hun altid havde drengene i skolen mistænkt for, at det var pga. slikket, at de gerne ville være kæreste med hende.
– Ha, ha, jeg ved stadigvæk ikke, om det var på grund af slikken, eller fordi jeg var sød. Men det var nok, fordi jeg var sød, siger Tinna med et sødt smil. Appetizes journalist sidder og overvejer mulighederne i fremtidige score-tricks bevæbnet med to kilo spejderhagl, da Tinna fortæller, at selv hendes nuværende mand blev indfanget med slik.
– Jeg mødte Michael i 2. G. Han var min første kæreste og min mand nu. Sjovt nok mødte jeg ham via en blind date ligesom Betine mødte Bruno. Nogle af vores fælles venner havde arrangeret daten, og Michael aflys-te den flere gange med henvisning til ørepine og alt muligt andet. Men da vi så endelig mødtes hjemme hos mig, kom min far ind med slik-bowlen, husker Tinna med et smil. Det er en rigtig romantisk historie – for Tinna og Michael blev straks kærester og har siden været uadskillelige. I dag bor parret i Biersted, hvor Michael driver selvstændig virksomheden inden for stålkonstruktioner.
Ikke uden sorger
Selvom det lyder som en sorgløs tilværelse, Tinna har haft, så har hun og Michael oplevet den store sorg at opleve at miste en lille ufødt pige. Deres tredje ønskebarn.
– Da jeg blev gravid, havde jeg en forventning om, at det selvfølgelig gik godt, ligesom mine to andre graviditeter. Men så blev det opdaget, at hun ikke havde det godt derinde, hun havde en meget alvorlig hjertefejl og kromosomfejlen Triple X. Vi tog den hårde beslutning at afbryde svangerskabet, så jeg måtte igennem en fødsel i femte måned. Det var meget hårdt. Kort tid efter blev jeg gravid igen og fik en spontan abort. Det gentog sig efter tre måneder, og denne gang var jeg selv ved at dø, fordi der var tale om en graviditet uden for livmoderen, som først blev opdaget bagefter, så der tilstødte komplikationer, fortæller Tinna.
Sammen igen
Tinna og Betine mødte hinanden på Advice, hvor de i mange år har arbejdet BAG kulisserne med at sætte APPETIZE og flere andre magasiner op. Siddende bag hver sin Mac-computer har de mange gange snakket om, at det kunne være sjovt at være med til at styre slagets gang, at planlægge magasiner og lave dem helt fra bunden.
– Vi mødte hinanden allerførst, da Tinna havde mig til samtale til jobbet som hendes egen barselsvikar. Da APPETIZE så i 2011 kom ud i det værst tænkelige stormvejr, med dårlig medieomtale og deraf faldende annonce-indtægter, mistede vi vores jobs, ligesom mange andre på Advice. Tinna fik job hos et lille reklamebureau i Nibe, og det varede ikke længe før hun headhuntede mig til et job der også – og så var vi sammen igen. Inden jeg forlod Advice sagde jeg i forbifarten til Anders, at hvis han på et tidspunkt ville sælge APPETIZE, kunne jeg godt være interesseret. Jeg havde ikke drømt om, at det rent faktisk ville ske, fortæller Betine.
100% Aalborg
Jobbet på det lille reklamebureau i Nibe viste sig at være trygt – men også noget mere kedeligt end det var at arbejde i den altid hektiske og travle magasin-verden, hvor pigerne var vant til at være.
– Så skete der det, at jeg blev opsagt fra bureauet ved nytåret 2015. Det gav stødet til, at jeg besluttede at blive selvstændig og starte Creativum op og tilbyde alle former for grafiske opgaver. Skæbnen ville så, at Anders Bruun kontaktede os med henblik på at overtage APPETIZE. Ja, og så gik det slag i slag, og nu har Tinna også sagt op for at hellige sig arbejdet med APPETIZE 100%.
– Vi glæder os rigtigt meget til at lave magasinet, og det er vigtigt for os at understrege, at magasinet ikke skifter stil og tone, for vi ved, at læsere og annoncører elsker magasinet, som det er, og at magasinet er dybt integreret i den aalborgensiske folkesjæl som en fast bestanddel. Det er her, man læser om nordjyder, og sådan skal de blive ved med at være, for magasinet er 100% Aalborg. Selvom vi ikke vil ændre magasinet radikalt, er der alligevel tale om en ny æra for Appetize, og vi vil lave de forbedringer og ændringer der skal til, for at føre magasinet ind i fremtiden. Vi har planer om at arrangere events og om at udnytte de sociale medier mere, slutter Tinna.