Gravensgade før og nu
I 1500-tallet var Gravensgade og områderne omkring gaden blot små åer. I 1535 blev det på foranledning af kongen muligt at opfylde en fæstningsgrav, og Gravensgade blev grundlagt. Gravensgade er i dag et hyggeligt handelsstrøg fyldt med butiksdrivende med stor kærlighed til netop denne gade. En gammel gade i Aalborg
Før
Gravensgade blev anlagt omkring år 1550 på den opfyldte vestre fæstningsgrav i Aalborg. Fra byportene ”Muret Port” på Algade, der lå overfor historisk museum, til ”Skaveport” i Bispensgade var der tidligere dobbelte fæstningsgrave. Den yderste vestlige grav var en gravet kanal, og den inderste var Vesterå. Mellem de to grave var der en smal strimmel jord, som Christian I havde skænket til Aalborg Helligåndskloster i 1457. I 1535 befalede Kong Christian III, at befæstningen af Aalborg skulle sløjfes, herefter var der mulighed for at opfylde den yderste fæstningsgrav, og Gravensgade blev anlagt. Området omkring Gravensgade var et attraktivt sted at bo med Vesterå så tæt på. I 1897 gennemførte Aalborg Byråd en omfattende omlægning af åerne, dels i en kanal øst om byen og dels ved at aflede Hasseris Å til Limfjorden vest for byen. Herefter fulgte der tørlægning og opfyldning i midtbyen af Hasseris Å, Vesterå og Østerå. I Gravensgade bag den østlige husrække kan man stadig i dag se den lavning, der var den forsvundne Vesterås leje. Indtil gennembruddet af Vesterbrogade og den nye Limfjordsbro i 1930’erne var Gravensgade og Vesterå hovedfærdselsåre til pontonbroen mellem Aalborg og Nørresundby. I oktober 1963 blev Gravensgade indviet som Aalborgs første gågade under sloganet: “Gå i gågaden – gå i Gravensgade”.
Gravensgade i dag
En gåtur igennem Gravensgade i dag er en skøn og hyggelig oplevelse. Gravensgade har gennem mange år været kendetegnet ved specialbutikker – butikker, man ikke lige finder andre steder. Gaden emmer på den måde af eksklusivitet og sammenhold. De forskellige butiksejere vil gerne hinanden og kæmper alle for, at Gravensgade skal blive ved med at være der mange år endnu. Butik Stæhr har i år haft 25-års jubilæum og kører nu videre med 2. generation, søstrene Helle og Liselotte.
– Vi er meget stolte af at have været i Gravensgade i 25 år, fortæller søstrene – og været med til at give en god service i en hyggelig atmosfære.
Marie fra dametøjs- og interiørbutikken moshi moshi mind er optimistisk omkring fremtiden og drømmer om, at gaden på sigt kunne blive overdækket med glas, så det kunne være muligt at skabe en oase midt i byen i den gamle gågade.
– Jeg synes, det kunne være rigtig spændende. Det ville give os mulighed for at kunne lave flere aktiviteter i gaden, både i regnvejr og om vinteren. Der er jo lidt tomme butikslokaler her, men jeg er sikker på, de nok skal blive fyldt op. Vi er nogle gode butikker her, og det gode skal nok avle det gode, siger Marie med et smil.
Hos guldsmedeforretningen Ørsnes ved siden af er Anne Vibeke også positiv i forhold til fremtiden, især med planerne for Budolfi Plads.
– Det skal nok komme til at højne området her rigtig meget. Gravensgade er bare en rigtig hyggelig gade med en god atmosfære. For os er det vigtigt at holde fast i den nære kontakt med kunderne, og forsøge at give en service lidt udover det sædvanlige.
Det er noget Kirsten fra Butik Strøyer kan nikke genkendende til:
– Vi valgte at placere vores butik i Gravensgade for 10 år siden, da vi syntes, det var en meget spændende gade for en butik som vores, fortæller Kirsten. Gravensgade skiller sig ud, da du kan finde ting her, du ikke lige kan finde i andre gader. Vi er en hovedvægt af privatejede små butikker, der sætter den nære kundekontakt meget højt. For os handler det virkelig om at vejlede vores kunder til at finde det helt rigtige, så de har lyst til at komme igen.
De fleste butikker i Gravensgade har efterhånden lagt der i mange år, i 1990 flyttede Vangsgaard fra Boulevarden til Gravensgade.
– I de 26 år vi har lagt her, har vi sat utrolig meget pris på den hyggelige atmosfære, fortæller Frode Vangsgaard. Hele området er jo fyldt med flotte gamle bygninger, som latinergyden, det smukke kloster, Historisk museum, samt Budolfi Kirke.
Længere nede ad gaden er Stine fra forretningen Fru Larsens Klædeskab helt enig.
– Jeg har lagt her i 12 år, og valgte det i sin tid, da jeg troede på den lille gade med de mange selvstændige butikker. Jeg håber på, at vi snart kan få de sidste lokaler udlejet, og at folk vil tænke på os som, ikke kædebutikkernes gade, men latinergaden i Aalborg.