Skip to main content
Tekst Pressemeddelse | Foto Presse
27. februar 2020

En nordjysk kulturlegende fylder 80 år

Den 27. marts fylder en af Danmarks mest betydningsfulde kulturpersonligheder Ernst Trillingsgaard 80 år. Som forhenværende direktør for Musikteatret Holstebro og Aalborg Kongres og Kultur Center har han gennem mere end 50 år sat Holstebro og Aalborg på det kulturelle landkort og tiltrukket adskillige solister og ensembler fra hele verden.

Det er blevet til intet mindre end 81 revyer og 4.000 teater- og musikforestillinger i tiden på toppen af dansk showbizz. Ernst Trillingsgaard satte sig i direktørstolen allerede som 25-årig som leder af Holstebro-Hallen, og siden da har han fastholdt og udbygget sin position som en af landets førende kulturarrangører og initiativtagere – ikke mindst da han knap 20 år senere tiltrådte som direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center.

Allerede i 1969 påbegyndte han Holstebrorevyen, som senere viste sig at blive en stor succes med deltagelse af Danmarks største revynavne; heriblandt Bodil Udsen, Louis Miehe-Renard, Buster Larsen, Karl Stegger, Preben Kaas, Lisbeth Dahl, Ulf Pilgaard og ikke mindst Dirch Passer:

Jeg blev faktisk beskyldt for at have stjålet Dirch Passer fra hovedstaden til provinsen. Det var nemlig første gang, den store revykunstner spillede revy på en provinsscene. Men i virkeligheden var det lidt af et tilfælde, fortæller Ernst Trillingsgaard og fortsætter:

Efter en teaterforestilling i København fortalte han mig, at han trængte til sommerferie og ville afslå at deltage i årets Cirkusrevy. Uden videre bagtanke anbefalede jeg ham et sommerhus ved Vesterhavet, og den idé var han varm på. Så spurgte jeg forsigtigt, om han så ikke kunne spille revy i Holstebro om aftenen, og det sagde han ja til.

Holstebrorevyen blev landets tredjestørste og et revy-flagskib for provinsen, som for alvor cementerede Holstebro som et vigtigt bynavn i underholdningsbranchen.

Årets ærespris 2015 Ernst Trillingsgaard. Foto: Henrik Petit

Aalborgs kulturelle magnet og igangsætter

Som 45-årig tiltrådte Ernst Trillingsgaard jobbet som direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center, der er blandt landets største kulturelle knudepunkter med et årligt besøgstal på flere end 500.000 og kendt hjemsted for store nationale og internationale kongresser og messer. Gennem 32 år skabte han et aktivitetsniveau, der har gjort ham til en særdeles erfaren kulturkøbmand, inden han lod sig pensionere i 2017. Gennem årene formåede han at tiltrække internationalt kendte solister, der ikke hørte til almindelig dagligdag i Nordjylland. Heriblandt navne som Leonard Cohen, Sting, Stevie Wonder, Andreas Bocelli, Elton John, Prince og mange flere. Med Ernst Trillingsgaard i spidsen kunne Aalborg Kongres og Kultur Center desuden tilbyde internationale gæstespil af formater som eksempelvis Bolshoi-Teatret med operaen Tosca og Scala Operaen.

Med sin sans for godt kulturkøbmandsskab og en vis portion nordjysk ydmyghed etablerede han i 1980’erne et nyt koncept med kultursponsorater som det første koncerthus i Danmark. Et koncept, der senere blev anvendt mange andre steder, og som indebar et fast sponsorhold bestående af mere end 100 erhvervsvirksomheder, der ydede støtte og dermed muliggjorde store internationale navne og opførelser.

I slutningen af 1980’erne fik Ernst Trillingsgaard idéen til fænomenet ”De Syngende Træer”, der i dag er en del af Kildeparken i Aalborg, som ligger nabo til Kultur og Kongres Centret. I 1987 plantede Cliff Richard det første træ efter at have optrådt, og siden har mere end 90 verdenskendte stjerner plantet deres eget træ i parken; heriblandt Sting, Stewie Wonder, Take That, Rod Stewart, Victor Borge, Bryan Adams og mange flere. Stjernernes træer er ledsaget af kunstnernes egen musik, som strømmer ud i Kildeparken, når forbipasserende aktiverer den ved at trykke på en knap. Fænomenet har fået stor opmærksomhed blandt millioner af kunstnernes fans, som i årenes løb har fulgt dem på sidelinjen.

For sin store betydning for dansk kulturliv har Ernst Trillingsgaard modtaget flere priser og hædersbeviser; blandt andet Det Obelske Familiefonds hæderspris, Christian IV’s Laugs guldmedalje, den aalborgensiske hæderspris ”Aalborgmanden”, og ikke mindst er han Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen. Fra 2002 til 2009 var han også honorær konsul for Luxembourg. Derudover er pladsen foran Musikteatret i Holstebro opkaldt efter ham med navnet Trillingsgaards Plads.

Ernst Trillingsgaard sammen med Leonard Cohen.

Cirkusrevyen blev et hjertebarn

I 1985 sagde Ernst Trillingsgaard ja til at være med til at stable Cirkusrevyen på benene igen sammen med Torben ”Træsko” Pedersen og Lisbeth Dahl. Det viste sig at blive begyndelsen på et længere stykke dansk kulturhistorie med indtil videre 36 cirkusrevyer i bagagen og kendte medvirkende skuespillere som Ulf Pilgaard, Claus Ryskjær, Niels Ellegaard, Henrik Lykkegaard og mange flere. Cirkusrevyen har gæstespillet i Aalborg 34 gange. Desuden har Ernst Trillingsgaard taget initiativ til vinterrevyerne i Aalborg Kultur og Kongres Center – i alt 28 sæsoner – med store revynavne som Ulf Pilgaard, Thomas Eje, Niels Hausgaard, Søs og Kirsten, Flemming Jensen og Leif Maibom.

En sikker havn

Ernst Trillingsgaard blev i 1970 forlovet og 15 år senere gift med Else, som, ifølge ham selv, har været en uvurderlig støtte og sparringspartner i alle årene. Sammen fik de sønnen Claus, og i løbet af de senere år er der også kommet to børnebørn til.

Med til den faste familiære base hører også bevidstheden om sit ophav, som Ernst Trillingsgaard værner om. Derfor har han taget initiativ til et museum på sin fødeø Jegindø med det formål at bevare fiskernes beretninger om harboøreboerne, folkeflytningen til Jegindø og bundgarnsfiskeriet. Vejen der fører hen til museet på øen har derfor også fået navnet Trillingsgaards Vej.

Selvom Ernst Trillingsgaard runder et skarpt hjørne, er energien og aktivitetsniveauet stadig højt, og han er derfor fortsat engageret i forskellige musik- og teaterforeninger, ligesom han jævnligt holder foredrag.


Nyeste artikler

Mick Øgendahl har taget hul på sin tour rundt i Danmark med onemanshowet ’Bad Boy’ efter en pause fra scenen på syv år. Den 51-årige komiker har gi…
Sangerinden Ellen Bathum, der er bedre kendt under kunstnernavnet Elba, flyttede tilbage til roen og naturen i hjemstavnen Thy, da hun havde brug f…

Logo for APPETIZE Magasin
APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev