Skip to main content
PRESSE
19. december 2019

Ny udstilling om nordjyske oprør

Fondspenge til Aalborg Historiske Museums nyeste tiltag

Er nordjyder specielt oprørske? Er der et særligt sammenhold i det nordlige såkaldte Udkantsdanmark, som maner til kamp mod uretfærdigheder? Det undersøger Aalborg Historiske Museum i en ny særudstilling, som tager publikum med på en rejse tilbage i tiden til en række nordjyske oprør – inklusiv det nok mest berømte, som mange nordjyder den dag i dag stadig identificerer sig med – Grevens Fejde anført af bondesønnen Skipper Clement.

Udstillingen tager udgangspunkt i nutidens fortællinger om, at der er behov for et nordjysk oprør.  Nordjylland ligger langt fra magtens centrum, og nordjyderne må derfor stå sammen og tage sagen i egen hånd. Udstillingen giver ikke noget endegyldigt svar på, om nordjyder er specielt oprørske – det bliver op til museumsgæsten selv at afgøre. Udstillinger tager publikum med tilbage i tiden, hvor de undervejs møder en masse stolte nordjyder, der på forskellig vis har valgt at stå sammen i kampen for noget bedre.

Rejsen begynder i nutiden – for bare fem år siden, hvor lokale beboere slog lejr på en mark i Dybvad i protest mod boringer efter skifergas. De frygtede forurening af deres grundvand. 15 år tidligere samledes andre beboere i protest, nemlig i Nørresundby, hvor de hver aften i næste to år mødtes i en fredelig protest og sang foran det hus i deres villakvarter, hvor en flok unge nynazister havde forskanset sig. I det nutidige afsnit møder museumsgæsten også et oprør med mere glimt i øjet – nemlig løsrivelsesbevægelsen Frit Vendsyssel, der blev stiftet af fire gymnasielever i Frederikshavn – en af dem hed Jens Gaardbo.

Udstillingen bringer også museumsgæsterne forbi kampen for et universitet i Aalborg, Danmarks første modstandsgruppe under anden verdenskrig, de mange fabriksarbejderes kamp for bedre levevilkår og naturligvis Stormen på Aalborg i 1534, hvor bondeoprøreren Skipper Clement og hans mænd led et sviende nederlag i Grevens Fejde. At det er det blodigste oprør, Nordjylland nogensinde har set, vidner en række spændende arkæologiske fund om – blandt andet skeletter i en massegrav, som blev fundet midt i Aalborg for få år siden. Flere af de svært lemlæstede skeletter herfra kan opleves i en massegrav i den nye udstilling.

18. december 1534 led Skipper Clement og hans bondehær et sviende nederlag til Johan Rantzaus lejesoldater under Grevens Fejde. Både i 2014/15 og 2019 fandt Nordjyllands Historiske Museum skeletter med drabelige hugskader lagt i en massegrav, som kan dateres til netop dette slag. Dele af massegraven kan ses i en ny særudstilling, Oprør i Nordjylland, der åbner på Aalborg Historiske Museum til vinterferien.
(Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Fondsstøtte til udstillingen

Udstillingen er generøst støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, og det har givet museet mulighed for at benytte en række nye fortællegreb, som ellers ikke ville komme i spil. Blandt andet arbejdes der med filmiske virkemidler og en scenografisk lyssætning i den nye særudstilling, der også har fokus på at interagere med sit publikum, efterhånden som gæsterne bevæger sig tilbage i historien.

Udover fondsstøtten har museet også modtaget støtte fra Region Nordjyllands Lille Kulturpulje og Aalborg Kommunes Kulturens Udviklingspulje. Udstillingen åbner 15. februar 2020, og indleder dermed vinterferiens mange arrangementer på Aalborg Historiske Museum.

For yderligere information

Venligst kontakt Morten Pedersen, museumsinspektør, dr. phil. Nordjyllands Historiske Museum: tlf. 25 19 74 14 /mail: morten-pedersen@aalborg.dk


Nyeste artikler

Mick Øgendahl har taget hul på sin tour rundt i Danmark med onemanshowet ’Bad Boy’ efter en pause fra scenen på syv år. Den 51-årige komiker har gi…
Sangerinden Ellen Bathum, der er bedre kendt under kunstnernavnet Elba, flyttede tilbage til roen og naturen i hjemstavnen Thy, da hun havde brug f…

Logo for APPETIZE Magasin
APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev