Skip to main content
PRESSEMEDDELELSE – Aalborg Historiske Museum
14. marts 2022

Sæsonen for de populære byvandringer skydes i gang

Oplev guidede ture med spændende historier fra besættelsestiden og middelalderen. Aalborg Historiske Museum åbner sæsonen for byvandringer med en helt særlig udgave. Den 9. april 1940 besatte tyske soldater Danmark, og på årsdagen – lørdag 9. april 2022 – viser museets guide rundt i Aalborg under besættelsen. Senere på foråret er der byvandringer i middelalderens Aalborg og en helt særlig klosterbyvandring, som begge kommer indenfor i det smukke Helligåndskloster midt i Aalborg.

9. april 1940 er en helt særlig dato i den nyere danmarkshistorie. Det er dagen for den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig. En krig, der var særdeles nærværende også i Aalborg, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet.

På årsdagen for besættelsen kan man på en særlig byvandring følge i fodsporene på de tyske soldater og de danske modstandsfolk i Aalborgs gader og se, hvor i byen de dramatiske begivenheder under krigen udspillede sig – Alt imens museets guide fortæller levende historier, så man næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

 

Byvandring Aalborg under besættelsen
På årsdagen for den tyske besættelse af Danmark – den 9. april – kan man komme med på Aalborg Historiske Museums særlige besættelsesbyvandring, hvor man går i fodsporene på både de tyske soldater og de danske modstandsfolk og ser de steder i Aalborg, hvor de dramatiske begivenheder fandt sted.
Foto: Nordjyske Museer

En af Danmarks første modstandsgrupper var fra Aalborg

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. Den opstod ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får publikum naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen.

Det startede med småting såsom at pille skilte ned og klippe ledninger over. Siden udviklede det sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.

Vandringen kommer også forbi bygninger, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen, samt de steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage). Turen slutter ved Almenkirkegård, hvor man besøger den kendte modstandsmand Niels Erik Vangsteds grav.

Klosterbyvandring Aalborgs tre middelalderklostre
I middelalderens Aalborg lå der hele tre forskellige klostre i byen med hver sin klosterorden. Nu er det muligt at komme med på en særlig klosterbyvandring, som fortæller om de tre klostre og klosterlivet. Den slutter indenfor i Helligåndsklosteret, som regnes for Nordeuropas bedst bevarede Helligåndskloster.
Foto: Nordjyske Museer

Middelalderens Aalborg kan stadig ses

Med sin mere end 1200-årige levetid har Aalborg meget forskelligartet historie at byde på, så er man ikke til besættelsestiden, så er der andre muligheder for at blive klogere på Aalborgs historie.

En vigtig periode er middelalderen, og selvom Aalborg har forandret sig meget de seneste 500 år, så kan den stadig ses i bybilledet her i 2022. Gammeltorv, Budolfi Kirke og Helligåndsklosteret er alle eksempler på dele af middelalderens Aalborg, som stadig er en del af den moderne by.

Når Aalborg Historiske Museum inviterer på middelalderbyvandring, kommer publikum blandt andet indenfor i Helligåndsklosteret og ser de gamle rum, så det næsten er som at træde 500 år tilbage i tiden.

Byvandringen i middelalderens Aalborg begynder dog ved bredden af Østerå, hvor det allertidligste Aalborg opstod helt tilbage i vikingetiden. Den lille markedsplads voksede sig hurtigt til en større by, og allerede i begyndelsen af middelalderen tog Aalborg form og udviklede sig til en blomstrende by med kirker, klostre, købmænd og håndværkere.

Turen går videre ad middelalderens hovedstrøg Algade, og man kommer blandt andet til Gammeltorv, hvor handlende kom fra nær og fjern for at købe og sælge varer. Det var også på Gammeltorv, at bødlen henrettede forbrydere – enten ved hængning eller halshugning.

Religionen var også en vigtig del af livet i middelalderen, og Aalborg rummede ikke færre end fire kirker og tre klostre i løbet af perioden. På byvandringen kommer du med til både Budolfi Kirke, som kan spores tilbage til 1000-tallet, og til Vor Frue Kirke, som blev opført første gang i 1100-tallet. Undervejs får publikum også fortællingerne om byens klostre, og man slutter indenfor i Helligåndsklosteret, som i dag regnes for at være Helligåndsordenens bedst bevarede kloster nord for Alperne.

Fra kloster til kloster

Sæsonen for byvandringer skydes også i gang med en tredje byvandring, hvor der er særligt fokus på det religiøse aspekt af livet i middelalderen og byens klostre. Her går publikum nemlig så at sige fra kloster til kloster, mens det får historien om klosterlivet på godt og ondt i middelalderens Aalborg.

I løbet af middelalderen lå der i Aalborg foruden Helligåndsklosteret to andre imponerende klostre. De tre blev grundlagt på hver sin tid og havde hver sin klosterorden, og har derfor alle tre præget byen på hver sin måde.

På klosterbyvandring går publikum fra Vor Frue Kloster og Gråbrødreklosteret videre ad Østerå og Gammeltorv til Aalborg Helligåndskloster. Publikum får mulighed for at komme indenfor og se rum, der ikke umiddelbart er tilgængelige for offentligheden.

Undervejs på klostervandringen stifter publikum bekendtskab med de tre klosterordener. Man hører om deres særkende hver især, og om hvordan livet formede sig bag klostrenes tykke mure, samt hvilken betydning klostervæsnet havde for byens udvikling.

 

Billetter til museets byvandringer er eftertragtet, og de kan allerede nu købes vi museets hjemmeside www.nordjyskemuseer.dk

https://nordjyskemuseer.dk/kalender/?month=&location=&genre=byvandring


Nyeste artikler

Mick Øgendahl har taget hul på sin tour rundt i Danmark med onemanshowet ’Bad Boy’ efter en pause fra scenen på syv år. Den 51-årige komiker har gi…
Sangerinden Ellen Bathum, der er bedre kendt under kunstnernavnet Elba, flyttede tilbage til roen og naturen i hjemstavnen Thy, da hun havde brug f…

Logo for APPETIZE Magasin
APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev