Skip to main content
14. maj 2020

Populære gå-selv-byvandringer i Aalborg

For øjeblikket er det ikke muligt at besøge Aalborg Historiske Museum eller opleve de utroligt populære byvandringer pga. coronasituationen. Men nu har museet lanceret det, som de kalder for gå-selv-byvandringer. Med mobilen i hånden kan man tage på byvandring, præcis når man vil, og opleve historien, der hvor den skete. Oplev Aalborg i Middelalderen eller Aalborg i krig

I første omgang kan man rejse tilbage til Middelalderens Aalborg og på egen hånd opleve byen, som den så ud for over 500 år siden. En del af middelalderbyen Aalborg er her nemlig stadig, hvis man kigger godt efter, mens andet ligger begravet under fødderne.

 

Nr. 9 på ruten er Gammeltorv med Rådhuset og Østerå i forgrunden. Maleri fra 1851.

Nr. 9 på ruten er fx. Gammeltorv med Rådhuset og Østerå

Gammeltorv var byens torv fra slutningen af 1200-tallet. På dette tidspunkt blev det blot kaldt ”torvet”, og det kom først til at hedde Gammeltorv, da Nytorv blev anlagt i 1604.

De handlende kom fra nær og fjern for at købe og sælge varer i en by, der havde gode kontakter med blandt andet de nordtyske købmænd fra Hansaforbundet. Saltede sild i tønder blev solgt i store mængder og var en af Aalborgs største eksportvarer. Fiskene blev fanget i Limfjorden, især om foråret, og saltet med godt salt fra Tyskland eller Læsø. På torvet blev der afholdt markeder, hvor man solgte dagligvarer som brød, kød, fisk, fjerkræ og grøntsager til byens borgere.

Det var også stedet, hvor borgerne afholdt byting under åben himmel, og et rådhus bliver omtalt første gang i 1431. Det lå på nordsiden af torvet, som det også gør i dag. Den nuværende bygning er fra 1762, men anvendes i dag kun ved særlige lejligheder som bryllupper.

 

 

Man kan også vælge at tage tilbage til Aalborg under besættelsen i 1940-45 med den gå-selv-byvandring, som kaldes Aalborg i krig.

På ruten gennem Aalborgs gader får man fortællinger om hvordan Churchill-klubben og andre møder den tyske besættelsesmagt med modstand.

Her ses det gamle rådhus med et naziflag under besættelsen. 

Den tyske besættelsesmagt beslaglagde en mængde offentlige bygninger og hoteller, der blev brugt til kontorer og indkvartering. Fra 1940-41 brugte tyskerne Aalborgs rådhus som militært hovedkvarter. Her holdt også feltgendarmeriet (militærpolitiet) til.

 

Nr. 17 på ruten er fx. Jens Bangs Stenhus: Mindeplade ved indgang mod Nytorv

Til minde om Christian Den Fjerdes Laug.

Lauget blev stiftet den 16. december 1942 i Duus´ Vinkjælder. Besættelsesstyrkerne fandt stort behag i den stemningsfulde og hyggelige vinkælder og besøgte den i stort tal. Dette harmede byens borgere og for at skabe et fristed for ”sande danskere”, stiftede man Christian Den Fjerdes Laug og erklærede vinkælderen for et klublokale, hvortil kun medlemmer af lauget kunne få adgang mod fremvisning af et medlemskort. Såvel de tyske som de danske myndigheder måtte godkende de meget specielle vedtægter og regler for medlemmerne.

Jens Bangs Stenhus blev udsat for schalburgtage af danske nazister 11. november 1944, samtidig med mange andre bygninger og forretninger i bymidten.

 

 

Læs mere om de to gå-selv-byvandringer her:

https://nordmus.dk/gaa-selv-byvandring-middelalderens-aalborg/

https://nordmus.dk/gaa-selv-byvandring-aalborg-i-krig/

 

 

Fotos: Nordjyllands Historiske Museum


Nyeste artikler


Logo for APPETIZE Magasin
APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev