Skip to main content
TEMA I TURISTHUS NORD
25. juni 2018

Oplev Skagen på ny

I den smukke gamle havnemesterbolig fra 1905 finder man Turisthus Nord. Huset har en central placering på havnen i Skagen, og fra vinduerne på første sal har turistdirektør René Zeeberg et godt udsyn til havneområdet. Et område der forandrer sig dag for dag, når Skagen går ind i sommersæsonen. Herfra kan der følges med i det summende liv på havnens restauranter, de ankommende både i havnebassinet og antallet af autocamperede nedenfor, som indikerer at Skagen er gået ind i sommerperioden

Turisthus Nord dækker over en turistforening og et feriehusudlejningsbureau. Huset er derfor åbent hele året, hvor de ansatte sørger for at tage godt imod turisterne og for at klæde erhvervslivet på til at tage godt imod turisterne. Turisthus Nord er således afhængig af erhvervslivet og omvendt.

– Det er en symbiose og en vekselvirkning, som erhvervslivet har taget til sig. Vi skal spille hinanden gode, for at skabe de bedste oplevelser for vores turister, påpeger René. Det er tydeligt, at han selv tager sin rolle som ambassadør for Turisthus Nord og byerne Frederikshavn, Sæby og Skagen alvorligt, men ikke højtideligt. Det samme gør de respektive byers personligheder, som fremgår af turistbrochurerne denne sommer. Der er nemlig sat ansigt på, således at du som turist allerede kender lidt til de personer, som du vil møde, når du bevæger dig rundt på opdagelse i byerne.

– Det er nærværende og genkendeligt, synes vi. Og vi har aldrig haft så stort et oplag af turistbrochurer, som vi har nu. Folk efterspørger det, fordi det er trygt og det vi genkender ved ferie, siger René.

På denne officielt første dag i sommermånederne mærkes nærværet og engagementet tydeligt, da Appetizes udsendte bliver inviteret på en køretur rundt i Skagen. Her deler René rundhåndet ud af historier og information om det Skagen han, som så mange andre, holder så meget af. Turen går fra Vesterby til Østerby og de ikoniske gule huse med hvid kantning på taget bliver kun større og større, som vejen tilbagelægges. Vi stopper ved et af byens varetegn, Vippefyret og idet vi træder ud af bilen, mødes vi af en altoverskyggende duft af hybenroser.

– Herude bor en del deltids skawboere, som vi kalder dem, fortæller René. Skagen har nemlig året rundt 8000 faste beboere, men i sommersæsonen hæves det antal til 50.000. Skagen vokser til at være Danmarks niende største by hen over sommeren og bliver derved på størrelse med Helsingør.

Videre går turen ad små, hyggelige veje til det kendte Brøndums hotel midt i Skagen. Her træder vi ind i en tidslomme og en stemning, som går helt tilbage til Skagenskunstnernes tid. Det er tydeligt at mærke, hvorfor gæsterne kommer retur hertil. Her vidner om en simplere
tid, uden tv, toilet eller bad på værelset. På vej videre ud imod Grenen fortæller René, at han for år tilbage viste filminstruktør Bille August rundt i Skagen.

– Pludselig råbte han stands! Han sprang ud af bilen
og lavede en billedramme med sine hænder op foran sine øjne. Og
her blev en af scenerne til filmen Balladen om Marie Krøyer senere filmet, fortæller René imens han peger på den pågældende gade. I bedste værtsrolle fortæller René anekdoter alt imens han hilsner på folk i byen.

– Som turistchef kender man næsten alle, fortæller han.

René har stort fokus på at skabe flere sæsoner, en proces som han viderefører fra tidligere hvor han bl.a. har været med til at tage initiativ til Skagen Marathon og Skagen Vinterbaderfestival, som en del af destinationsudviklingen.

– Det er en kunst at forlænge turistsæsonen og med Vinterbaderfestivalen udvider vi de oplevelser, som Skagen i forvejen har at byde på. Som Danmarks første vinterbaderfestival er den blevet lidt af et tilløbsstykke. Vi har valgt, at der skal være loft på antallet af deltagere, for netop at bevare den jordnære og hyggelige stemning, påpeger han. Af andre initiativer kan nævnes Skagen Maraton med 2000 løbere, som løber af stablen den første lørdag i oktober og det årlige Helly Hansen Skagen Race i Kristi Himmelfart, hvor mellem 100 og 300 sejlbåde dyster om at komme først fra Oslo til Skagen.

Turen går nu videre ud til Grenen, spidsen af Skagens Odde. Grenen har ca. 1,5 mio. besøgende året rundt og er dermed et af de mest besøgte steder i Danmark. I dag er ikke en undtagelse, her bliver både talt norsk og italiensk. Vi er heldige, at Sandormen ankommer samtidig med os og medejer af selskabet som driver Sandormen, Christian Hjermitslev, inviterer på en tur ud til spidsen. Christian fortæller at Sandormen kører, når der er turister, som står klar til afgang. Grenens udseende er foranderligt pga. vind, vejr og strømforhold og der er da også en norsk turist, som lige må spør

ge Christian om, hvor man skal stå for at have et ben i hvert hav. I dag ser Grenen nemlig ikke ud som på kortet og de fleste billeder, som man ser af Skagens Odde. Den buer nemlig til venstre i stedet for højre og går ikke ud i en spids.

– Da jeg startede med at køre Sandormen tilbage i 2005, stod der en bundgarnspæl ca. 80 meter ude i vandet, men nu står den altså 80 meter inde på land. Det indikerer meget godt hvordan Grenen udvikler sig over tid, fortæller Christian.

Vi slutter af med en tur ud til det idylliske Gl. Skagen til Solnedgangskiosken, hvor man klapper solen ned og kan nyde synet af de fine gamle Skagenshuse, som heldigvis, bliver renoveret og restaureret efter forskrifterne for Skagenshuse. René når lige at indvillige os i, hvordan man slår smut inden turen igen går retur til Havnemesterboligen og Turisthus Nord. Der er ingen tvivl om, at Skagen er klar til sommer, og det er vi også nu.

Turisthus Nord

  • Beskæftiger 17 medarbejdere og har 82 på lønningslisten i sommermånederne
  • Har 320 medlemmer af turistforeningen
  • Turismen omsatte sidste år for 2 mia. kroner i hele Frederikshavn kommune, som omfatter Sæby, Skagen, Frederiks- havn og beskæftiger 2450 medarbejdere
  • Kommunen har 1,5 mio. overnatninger om året
  • 44 krydstogtskibe i år i Skagen. Det giver 68.000 besøgende og Turisthus Nord har et guidekorps på 40 guider, som står klar til at tage imod og vise de besøgende rundt i Skagen

Vidste du

  • Råbjerg Mile ligger ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn. Den måler 1 kvm2 i omfang og 40 meter i højden og så vandrer den 15-20 meter om året. Den er derved Danmarks største vandreklit.
  • Grenen er foranderlig i sit udseende og har årligt en tilvækst på gennemsnitligt 10 meter mod Sverige i nordøstlig retning.
  • Sandormen har et suttetræ påmonteret foran på traktoren og der er mange yngre turister, som vælger at det er netop der, deres sut skal afleveres, når tiden er inde til det.

Om René Zeeberg

Født 11.11.80 og oprindeligt fra Aalborg
Civilstatus Gift med Nina, sammen har de Philip på 7 år og Emilie på 5 år
Uddannelse Kandidat i Tourism Marketing & Management fra Aalborg Universitet i 2008.
Karriere
2015 – nu: Adm. Direktør for Turisthus Nord
2014: Kåret som Årets Unge Erhvervsleder i Danmark af Junior Chamber International (JCI)
2012-2015: Erhvervs- og turistchef, VÆKST Jammerbugt
2008-2012: Projekt Pressechef, Skagen turistforening
2005-2006: Programme Assistant ved UNESCO i Bangkok


Nyeste artikler

Under den kolde krig har Danmark været mere udsat, end man måske har lyst til at tænke på. Vores lille nation havde en strategisk position, der g…
Mens melankolien er tydelig i Tommas Jørgensens malerier, så er der altid et glimt af humor. På samme måde virker han selv som en alvorlig mand ved…

APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev