Humanistisk konfirmation – nu også i Nordjylland
Pressemeddelse fra Humanistisk Samfund
For første gang kan unge nordjyder fra 2020 blive humanistisk konfirmeret her i landsdelen.
Når de nye konfirmander springer ud i foråret 2020, vil der blandt dem være et nordjysk ikke-religiøst, humanistisk konfirmationshold.
Hidtil har unge nordjyder måttet rejse ud af landsdelen for at blive humanistisk konfirmeret, men fra næste år kan det altså ske på hjemmebane.
Bag konfirmationen står foreningen Humanistisk Samfund, som siden 2011 har tilbudt humanistisk konfirmation i Danmark. Siden da er antallet af humanistiske konfirmander nærmest eksploderet og alle steder er der ventelister til dette års konfirmation.
– Nærmeste tilbud om humanistisk konfirmation har hidtil været i Aarhus, men vi modtager forespørgsler og ønsker om konfirmation i vores landsdel, så vi er slet ikke i tvivl om, at der også i Nordjylland er grundlag for humanistisk konfirmation, siger Jørn Rosborg, formand for den nordjyske afdeling af Humanistisk Samfund.
Den humanistiske konfirmation består af to weekendkurser med undervisning i emner som fx etik, tolerance, livssyn, menneskerettigheder, seksualitet og rusmidler. Konfirmationen afsluttes med en højtidelig ceremoni, som for første gang i Nordjylland vil finde sted 2. maj 2020 i Aalborg Kongres & Kultur Center.
Tilmeldingen til den humanistiske konfirmation 2020 i Aalborg starter 1. juni; for medlemmer af Humanistisk Samfund allerede 1. april.
– Et ærligt valg
Én af de unge, der allerede har meldt sig på banen som humanistisk konfirmand er 12-årige Amanda Ahm Krag fra Uggerby ved Hirtshals.
– For mig er det helt enkelt: Jeg tror ikke på Gud, men at videnskaben fortæller os, hvordan verden fungerer. Derfor ville jeg ikke vælge en kirkelig konfirmation og bagefter tænke på, at hele ceremonien for mig var en løgn. Derfor er det et mere ærligt valg for mig at blive humanistisk konfirmeret, fortæller Amanda.
Hun kunne også have valgt blot at gå direkte på festen. Men den såkaldte ”nonfirmation” mangler den højtidelige markering af at sige farvel til barndommen, synes hun.
– I min søgen efter hvad der passer for mig, fandt jeg frem til den humanistiske konfirmation. Den bygger på den holdning, jeg selv har, at vi selv skal finde en mening med vores liv og at alle mennesker har de samme rettigheder, siger Amanda.
For 14-årige Lise Thirslund fra Nøvling ved Aalborg var fællesskabet vigtigt, da hun blev humanistisk konfirmeret i 2018.
At være sammen med andre unge for at modtage undervisning og diskutere emner som fx etik, moral og tolerance gav hende både fællesskab og personligt udbytte, synes hun.
– Det var meget hyggeligt og spændende at møde nye mennesker. Og samtidig lære noget. Jeg har fået meget ud af undervisningen og snakken om fx etik og tolerance. Man bliver lidt stærkere som menneske af det, siger Lise.
– Jeg kunne godt – ligesom min bror – have valgt nonfirmation. Men jeg ville hellere have fællesskabet med hytteture, diskussioner om det at være menneske og en højtidelig ceremoni, fortæller hun.
Behov for markering
Med den humanistiske konfirmation får unge mulighed for en højtidelig markering af overgangen fra barn til ung – uden at blande Gud ind i det.
– Også mennesker uden religion har behov for at markere de store begivenheder i livet. Og netop overgangen fra barn til ung er sådan en stor begivenhed, siger Jørn Rosborg, formand for Humanistisk Samfund Aalborg.
– Den humanistiske konfirmation er helt uden religiøst indhold. Vi giver unge mulighed for at vælge en konfirmation, der bygger på ikke-religiøse, humanistiske værdier som fx, at livet leves her og nu, at vi alle har ansvar for os selv, hinanden og vore omgivelser og må handle derefter.
Inspirationen kommer fra Norge, hvor omkring 13.000 unge hvert år bliver humanistisk konfirmeret hos Human-Etisk Forbund, der er søsterorganisation til Humanistisk Samfund.
Ved første danske humanistiske konfirmation i 2011 blev 12 konfirmeret hos Humanistisk Samfund, men siden er mange flere kommet til. I år bliver således 260 unge humanistisk konfirmeret ved arrangementer i København, Aarhus, Odense, Ringsted og på Bornholm. Nordjylland kommer altså i 2020 med som sidste landsdel.
Fakta om humanistisk konfirmation
- Humanistisk konfirmation er et tilbud til unge, som ønsker at markere overgangsfasen fra barn til ung med en højtidelig ceremoni uden religiøst indhold.
- Den første humanistiske konfirmationsceremoni i Nordjylland finder sted 2. maj 2020 i Aalborg Kongres og Kultur Center. Tilmeldingen åbner 1. juni 2019, er man medlem af Humanistisk Samfund åbner tilmeldingen allerede 1. april.
- Forud for ceremonien deltager de unge i et kursus i livssyn og etik på et humanistisk grundlag.
- At konfirmere betyder ’at bekræfte’ eller ’at bestyrke’. Humanistisk konfirmation handler om at styrke de unge til at handle etisk, selvstændigt og tænke kritisk. De unge skal hverken bekræfte eller bekende sig til humanismen, men blot inspireres og motiveres til at reflektere over deres eget og andres livssyn, værdier og handlinger.
- Læs mere på hs.dk/konfirmation