Fyrkats vikinger fejrer vintersolhvervet med stort marked
Når egnens vikinger for 27. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked lørdag 9. december, og denne dag er husene på Vikingegården omdannet til markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer håndværk og sælger hjemmegjorte varer. Der er desuden forskellige familieaktiviteter, og dagen afsluttes med et stemningsfuldt fakkeltog. Der er fri entré for alle.
Markedshallerne er denne dag stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.
I år deltager mere end 80 vikinger, som blandt andet sælger tasker, nålebundne vanter, syede huer og hætter, plantefarvet garn, knive, buer og pile, varer af horn, keramik, flettede og brikvævede bånd, træhåndværk, mjød i mange smagsvarianter, urtesalt, glasperler, ravkæder og andre smykker, vokslys, vikingesko – og meget, meget mere. Der er alt, hvad vikingehjertet begærer.
I vikingehusene er der boder med alverdens vikingevarer – lige fra tasker, punge, nålebundne vanter og huer, plantefarvet garn til knive, buer og pile – og som her mjød. Foto: Nordjyske Museer
Familieaktiviteter, håndværk og midvintersuppe
Udover de mange handelsboder, er der også vikingeoplevelser for hele familien.
I huggehuset arbejder træskæreren og buemagerne, i udstillingshuset kan man se på brikvævning og ude på pladsen kan man i løbet af eftermiddagen få en trækketur på en islandsk hest eller deltage i vikingelege og forskellige dyste.
Det er også muligt at prøve vikingebueskydning i engen nedenfor selve Vikingegården. Senere på eftermiddagen mødes en mindre gruppe krigere fra de to kampgrupper Ask og Nidhug til en dyst mod hinanden. Hvem er de største og stærkeste vikingekrigere?
Det er også mulighed for at stille sulten med et måltid varm vikingemad. Den populære midvintersuppe med hjemmebagt brød kan nemlig købes i langhuset. Det er i dagens anledning desuden muligt at erhverve varm mjød, te eller kaffe i museumsbutikken, hvor der også er mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie – lige fra kopier af vikingesmykker fundet på Fyrkat til mjød og bøger.
Stemningsfuldt fakkeltog
Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.
Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage – også selv om solhvervet ifølge kalenderen først falder 21. december.
Program for Vintersolhvervsmarkedet 9. december 2023
Kl. 12.00 Vintersolhvervsmarkedet åbner
Kl. 12.00-12.30 Vikingelege og dyste for børn
Kl. 13.00-14.00 Bueskydning
Kl. 14.00-14.30 Vikingekamp mellem Ask og Nidhug
Kl. 16.00 Fakkeltog
Tid og sted
Lørdag 9. december 2023 kl. 12-16
Vikingemuseet Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro
Fri entré
Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat den 9. december afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her fremsiges de traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen der vender tilbage. Foto: Nordjyske Museer