Charmerende, tillidsvækkende – og lækkert hår
Nogle gange ser man et menneske, som man ved er gennemsympatisk, uden at man overhovedet har talt med vedkommende. Sådan et menneske er Mikkel Fønsskov
Kufferten er ved at blive pakket, da APPETIZE melder sig hos TV-værten Mikkel Fønsskov. Han er på vej til Berlin, og bagefter venter en tur til Paris. Mikkel har altid været glad for at rejse, og har boet fast i både Rom og Berlin, men rejseriet er blevet mindre de seneste år. Jobbet på Aftenshowet er tidskrævende og så har Mikkel fået større fokus på familielivet, end han har haft tidligere.
I gummistøvler ved Arresø
Mikkel og hans kæreste Andreas (og deres hund) bor i lejlighed på Frederiksberg. De har netop investeret i en grund i Nordsjælland, for nu er deres forholdet nået et nyt niveau.
– Vi var nået til det punkt, hvor lørdagens største dilemma på gåturen omkring søerne handlede om ”hvor skal vi købe vores næste coffee to go?”. Vi er glade for at bo i byen og bruger alle storbyens tilbud, men det stod pludselig klart, at vi begge savnede at komme væk fra byens stress og jag. Spørgsmålet var bare, om det skulle være en anden lejlighed eller et sommerhus, og da Andreas er landskabsarkitekt, er ideen om selv at bygge et sommerhus ret tiltalende.
Beslutningen blev truffet og valget faldt på en smuk naturgrund ved Arresø. Nu venter de på de forskellige godkendelser, der kræves, når der skal bygges i den rå natur.
– Vi valgte området, fordi det ligger afsides og i vild natur, men samtidig tæt på byen. Det tager kun ca. 50 minutter i bil at køre dertil fra København. På den måde får vi mere glæde af sommerhuset, og kan samtidig kombinere det med arbejde og kulturoplevelser. Vi regner med at kunne flytte ind sidst på sommeren eller tidligt i efteråret. Vi er oprindelig begge fra provinsen, så jeg glæder mig virkelig til at komme i gummistøvler og få have igen.
Huset skal bygges som et moderne skovhus, og til den opgave har Mikkel en fast holdning.
– Vi har endnu ikke valgt en entreprenør, men jeg har fået anbefalet nogle stykker fra Nordjylland og jeg håber, vi ender med at få én der fra. Jeg stoler sgu’ mest på håndværkere, der er fra vest for Storebælt. Og det er jo dokumenteret at jyske håndværkere er mere stabile og forstår at overholde aftaler. Jeg ved godt, det er groft forenklet og unfair, men min mavefornemmelser har det altså bedst med en nordjyde. Mikkel slår en høj latter op.
– Jeg er journalist og min far er bilhandler, så jeg ved godt hvordan det er at ligge nederst på ”troværdighedsskalaen”. Der er bare nogle fag, som har deres rygte imod sig.
Ungdommens drivkraft
I 20 ́erne var Mikkel, som de fleste andre, optaget af ungdommens drivkraft om at fornægte sin baggrund og løsrive sig fra sin familie.
– Jeg rejste til Italien og Tyskland for uhh… man skal jo væk fra sit ophav. Og jeg havde brug for at komme væk, men efter nogle år opdagede jeg, at regnskabet ikke kan gøres op. Man bliver mere bevidst om sin egen identitet, men man ender som regel med at vende tilbage til de skuldre, man står på.
Her i 30 ́erne er jeg blevet mere nuanceret og har fået et mere afslappet forhold til mange ting. Jeg hviler meget mere i mig selv og er rigtig glad for den bagage, jeg har med hjemmefra. For mig er 30 ́erne morsommere og jeg befinder mig faktisk ret godt her. Jeg håber det bare fortsætter.
En nordjysk start
Starten på Mikkels karriere går via en erhvervspraktik på den lokale avis. Det kickstartede drømmen om at blive journalist. Han kom ind på journalistuddannelsen på Syddansk Universitet (SDU) i Odense og kom i praktik på TV2/Nord, hvor han bagefter blev fastansat.
– Det var en dejlig tid, jeg var virkelig glad for at arbejde på stationen i Aabybro. Nordjylland er skøn og jeg er vild med Aalborg, hvor der hele tiden sker så meget. Se bare på havnefronten og alle de restauranter, der skyder op.
– Efter et par år med lokal-TV, havde jeg brug for et pusterum. Jeg besluttede mig for at tage til Rom for at læse en master i europæiske studier. Her skrev jeg speciale om EUs klimapolitik, så da jeg noget tid senere blev kontaktet af et produktionsselskab, der lavede vejrreportager, var jeg klar til at komme tilbage til TV-branchen. Herefter gik det slag-i-slag. Jeg blev kontaktet af DR1, der pønsede på et nyt vejrkoncept kaldet Vores Vejr. Det blev også til programserien Jagten på det vilde vejr, hvor jeg rejste rundt og beøgte steder berømt for deres vejrfænomener. Det var spændende og megainteressant.
I dag er Mikkel Fønsskov vært, eller ankermand som det hedder i TV-branchen, på DRs Aftenshow, der i liveformat tager fat på dagens små og store nyheder. For Mikkel har det ikke krævet rundsave på albuerne at nå der til. Opgaverne er ligesom kommet af sig selv.
– Jeg er ikke som sådan den anmassende type, så jeg har bare været heldig at blive tilbudt gode opgaver. Jeg har aldrig haft et ønske om at være sensationsjournalist, der vælter politikere og regeringer og den slags. Min tilgang til faget er drevet af nysgerrighed om at lære baggrunden for folks handlinger at kende. Uanset hvilken gæst man har i studiet, og hvad deres holdninger er, må vores fornemste opgave som journalist være at være nysgerrig på seernes vegne.
– Jeg er superglad for at være med på Aftenshow-holdet, men jeg identificerer ikke nødvendigvis mig selv som TV-vært og vil gerne prøve forskellige ting af. Jeg har for eksempel brugt efteråret på en ny type kunstprogrammer, der snart skal kører på DR1. Det glæder jeg mig rigtig meget til.
Fra sygdom til grin
På Aftenshowet bindes madopskrifter, verdensbegivenheder, menneskelige tragedier, musik og sjov sammen i Familien Danmarks primetime.
– Fra sygdom til grin, det er det, programmet kan. Vi repræsenterer folk som de er flest, sådan er præmissen. Det kan godt gå vildt for sig på redaktionen, når vi skal planlægge aftenens udsendelse, men vi prøver jo at tilrettelægge rækkefølgen, så overgangene ikke virker for brutale.
Det er vigtigt for mig, at mærke efter hvilken situation, man står i. Har du for eksempel en politiker i studiet, der er vant til at have ordet og som har sin egen agenda, kan man gå hårdere til vedkommende end til et helt almindeligt menneske, der måske aldrig tidligere har ytret sig offentligt. Her handler det om at give vedkommende en blød opstart, en tryghed der opfordrer til åbenhed. Jeg tror, at jeg har en ret høj grad af likability, og det falder mig derfor ret naturligt. Til gengæld falder dommen straks, når seerne ikke er tilfredse med ens præstation. Det afspejles blandt andet på de sociale medier.
I disse on-demand-tider er fremtiden for slow-TV lidt dyster. Ingen ved, om Aftenshowet fortsætter i dets nuværende form eller der sker ændringer, men det tager Mikkel helt roligt.
– Jeg har været 3 år på Aftenshowet. Det er længere end jeg har været nogen steder før. Uforudsigelighed tænder mig, og jeg er åben for, hvad fremtiden bringer. Jeg er ikke nødvendigvis fastlåst i værtsrollen. Det kan være jeg kommer til at arbejde mere med programudvikling, kommer bag kameraet eller noget helt tredje. Det vides ikke…
Mennesket før homoseksualiteten
Sidste år ved denne tid flød både den kulørte presse og de sociale medier over med historien om Mikkels homoseksualitet.
– Jeg har altid set min homoseksualitet som værende ret uproblematisk. Det var ikke som sådan en korsvej eller et issue for hverken min familie eller mig. Det enkelte menneske kommer jo først, og jeg er aldrig blevet fravalgt på grund af min seksualitet. Men det var da voldsomt pludselig at kunne se det på skrift alle steder. Heldigvis har jeg mest fået positive tilkendegivelser, men man tænker da lige en ekstra gang over tingene. Kan det for eksempel få indvirkning på ens arbejde? Jeg kan huske, at vi umiddelbart efter min homo-offentliggørelse skulle have besøg i Aftenshowet af den unge politiker, Jonas Haase, fra Sønderjylland. Jonas havde fået sine valgplakater brændt af, og mente det var på grund af hans status som homo og hans mærkesager der i høj grad handlede om homoseksuelles rettigheder. Skulle jeg tage den historie? Eller ville det blive for meget homo? Jeg valgte at tage historien.
For Mikkel og hans familie var homoseksualiteten ikke noget stort skridt. Da Mikkel valgte at fortælle det til sin mor, lød kommentaren: det havde jeg regnet ud. Mikkel mener da heller ikke, det er nødvendigt at lade sig definere ud fra et seksuelt kodeks.
– Jeg er vokset op i Svendborg. Min homoseksualitet har ikke som sådan medført ensomhed eller udelukkelse. I mine teenageår dyrkede jeg sport og var sammen med kammerater lige som alle andre. På den måde er homoseksualitet jo ikke noget særligt mere, og der er mange at spejle sig i. De dage er ovre, hvor forældre støder børn væk pga. seksualitet. For så kommer de jo bare ikke tilbage igen!
– Men selvfølgelig kan det være ensomt at vokse op som homoseksuel. Især hvis man er meget feminin og bor på landet. Derfor tror jeg, at mange først rigtig finder deres identitet som homoseksuel, når de opsøger en større by, hvor der er et miljø omkring det.
Mikkel valgte at ’springe ud’, da han mødte sin nuværende kæreste.
– For mig var det bare nemmere, da Andreas og jeg ligesom var blevet et fast par.
[one_half padding=”10px 10px 10px 10px”]
FAKTA
Mikkel Hybel Fønsskov
Født Svendborg, 20. Feb 1984
Familie Mor, far og to søskende.
Kæreste med Andreas som er landskabsarkitekt. Sammen har de labradoodlen Martha på 11 mdr.
Uddannelse Journalist fra SDU og en master i europæiske studier fra Libera Universita i Rom
Bopæl Frederiksberg
KARRIERE
2006: Praktikant på TV2/Nord. Senere ansat.
2010: Ansat på produktionsselskabet STV.
2012: Ansat på DR.
2014: Freelance fra Berlin.
2015: Ansat igen på DR (Aftenshowet)
[/one_half][one_half_last padding=”10px 10px 10px 10px”]
Mikkels beautytips
Har du set Mikkel på skærmen, har du nok også bemærket hans lækre hår, hans sportstrænede krop og hans flotte tænder. Eller som hans mor vil sige: ”Mikkel er da både pæn og attraktiv”. Hvis man drister sig til at spørge ind til, hvordan han holder sig så lækker, lyder svaret:
På det punkt er jeg nok typisk mand. Udover at børste tænder hver dag, bruger jeg hverken fancy creme eller læbepomade. Når vi skal ud, tænker jeg selvfølgelig over min påklædning, men til hverdag kan jeg sagtens gå i Netto i udslidte joggingbukser, hvilket min kæreste faktisk klager over en gang imellem.
Jeg forsøger at leve sundt, drikke smoothies, løbe, træne osv. men langt det meste må vi nok tilskrive DRs dygtige stylister.
[/one_half_last]