Anmeldelse: Medrivende fortælling om Jens Bangs Stenhus
Når man har sit daglige liv i byen, kan man nemt glemme, hvor gammel Aalborg egentlig er. En af byens ældste huse, Jens Bangs Stenhus, stod færdigt helt tilbage i 1624, men er stadig fuld af liv i dag. En ny bog sætter fokus på husets spændende historie.
Bogen ’Købmanden, apotekerne og enkerne’ er udgivet i anledning af Jens Bangs Stenhus’ imponerende 400 års historie. Som museumsdirektør for Nordjyske Museer, Lars Christian Nørbach skriver i forordet, så er det et sjældent velbevaret stykke kulturhistorie, der stadig står midt i Aalborg. Både arkiver og de mange genstande, der er bevaret, er med til at give et utrolig godt billede af de mennesker, der har brugt huset igennem alle årene.
‘Købmanden, apotekerne og enkerne’ er skrevet af kulturhistoriker Jakob Ørnbjerg, der er dykket ned i historien om huset og specielt de mennesker, der levede der. Han har lavet et værk, som både er oplysende og utrolig underholdende. Jens Bangs Stenhus har haft en farverig historie. Den byder blandt andet på gravide tjenestepiger, snedige forretningstricks, slåskampe på åben gade, nazister og endda bombesprængninger.
Ikke så slem som sit rygte
Historien starter selvfølgelig med Jens Bang, der var en ualmindelig dygtig købmand i middelalderen. Derfor havde han blandt andet midlerne til at opføre det store stenhus. Jens Bang har med tiden fået ry for at være en besværlig mand, der gerne skændtes med Gud og hver mand. Men var han nu også så slem?
Jakob Ørnbjerg har gjort et imponerende stykke arbejde og går i rette med den ellers ret så fasttømrede forestilling om Jens Bang. Han tegner et noget mere nuanceret billede af købmanden, der måske ikke var alles kop te, men havde en stor betydning for udviklingen af Aalborg. Og én ting er sikker, Jens Bang var ikke så slem, som det rygte han har fået med tiden.
Apotek i flere hundrede år
Efter tiden som købmandsgård med Jens Bang, var bygningen en overgang hjemsted for svenske lejesoldater. Efter en kaotisk tid, var bygningen ved at gå i forfald. Men på et tidspunkt flyttede der en apoteker ind i bygningen, og i flere hundrede år kunne man købe sine lægemidler på samme adresse. Faktisk var der apotek indtil for ganske få år siden.
Jakob Ørnbjerg gennemgår grundigt de forskellige apotekere, og deres familier, der gennem tiden har haft deres forretning i huset. På måde bliver læseren også indført i et stykke apotekerhistorie, som jeg personligt ikke vidste meget om. Det lyder måske ikke som det mest spændende i verden, men det var både velskrevet og underholdende.
Forfatteren giver liv til persongalleriet
Det er sjældent, at historiske værker har efterladt mig så underholdt som denne bog. Jakob Ørnbjerg fortæller grundigt om de forskellige beboere. Han får på mesterlig vis et billede frem af de virkelige personer uden nogensinde at gå på kompromis med sin faglighed som historiker.
Det gælder specielt de farverige personligheder, der har været igennem apoteket. Det bliver for eksempel gjort klart, hvorfor Duus Vinkælder var en logisk forlængelse af den funktion, som apoteket tidligere har haft.
Fortællingen om Jens Bang Stenhus er ikke bare fortællingen om en bygning. Det er også et billede af Aalborg og den udvikling, som byen har været igennem. Derudover er bogen beriget med et stort udvalg af velvalgte malerier og fotos, der giver fortællingen en ekstra dimension.
‘Købmanden, apotekerne og enkerne – Historien om Jens Bangs Stenhus’ er skrevet af Jacob Ørnbjerg. Den er udgivet af Gads Forlag i 2024.
APPETIZE har fået tilsendt et anmeldereksemplar af forlaget.