Aalborgs lokale spisekammer
Blæsten går frisk over Limfjordens vande, og lige dér ligger den naturskønne ø Egholm; et stykke landidyl kun fem minutters sejlads fra Aalborgs byliv. Da Sissel og Thomas besluttede sig for at skabe et unikt landbrugskoncept på øen, var FOKUS Folkeoplysning ikke sen til at springe ombord i projektet
Nogle gange går tingene bare op i en højere enhed, når de rigtige personer mødes. Det var tilfældet, da Thomas Gellert Larsen i 2008 spiste frikadeller på Hou Strandcafé, som nordjyden Sissel Hermansen drev. Han arbejdede på det tidspunkt på Vejrø, og tog Sissel med under påskud af, at han skulle bruge en kok til et jagtarrangement. Thomas fortæller grinende, at det aldrig lykkedes at finde en båd, der kunne sejle hende tilbage igen. Snart blev de en familie og fik efterhånden lysten til at springe ud med deres eget projekt i Nordjylland. Sidste år mødte parret en engageret samarbejdspartner i FOKUS Folkeoplysning, og Egholm Folkefarm blev en realitet.
Nærhedslandbrug
For både Sissel, Thomas og FOKUS Folkeoplysning er Egholm Folkefarm skabt med et ønske om, at den almindelige forbruger skal tættere på de madvarer, der sættes på bordet. På Folkefarmen er der en ambition om at dyrke alle de fødevarer, en familie har brug for i den daglige husholdning. Ideen er ikke at levere til supermarkedet, for det ville kræve en mere ensrettet specialisering, som Folkefarmen ikke er gearet til. I stedet blandes de forskellige produktioner med en bevidsthed om både dyrevelfærd, økologi og bæredygtighed.
– Det handler om at give forbrugerne en oplevelse af at være selvforsynende. At de faktisk har en køkkenhave herude, hvor de kan komme ud og trække gulerødder op, hvis de har lyst til det. Så får de det her tilhørsforhold og nærhedslandbrug, som vi gerne vil, fortæller Sissel.
Netop den tanke tiltalte Aalborgs største aftenskole FOKUS Folkeoplysning, som oplever en stigende interesse for natur og økologi. Egholm Folkefarm er oprettet som et anpartsselskab, og hvis man er interesseret i at være en del af projektet, kan man købe en anpart i Folkefarmen og blive Folkefarmer. Selvom den almindelige familie ikke har mulighed for at komme ud og give en hånd med i driften på daglig basis, er de hjerteligt velkomne, når de har lyst. FOKUS Folkeoplysning har allerede arrangeret flere besøg ud til farmen i forbindelse med Aalborg Bæredygtighedsfestival, og målet er i fremtiden at arrangere mange flere aktiviteter, da Folkefarmen er et alletiders sted for jordnær læring. Frem for et støvet foredrag kommer børn og voksne ud, hvor tingene sker – hvor man bliver beskidt og glad og tager del i en levende historie om fødevarernes bevægelse fra jord til bord. Det er en proces, der allerede er skudt godt i gang, da Folkefarmen leverer varer til kunder som Aalborg Kommunes ældrekøkkener, Restaurant Kronborg og KaffeFair.
Genopfindelse af det gamle husmandssted
På sigt skal Egholm Folkefarms varer have det røde økologistempel, så gården er i øjeblikket under omlægning. De forskellige produktioner skal drives under økologiske regler i en vis periode, alt afhængig af hvad det er, før Folkefarmen kan få stemplet. Så selvom hele gården drives økologisk, må de først kalde varerne økologiske fra næste høst. Egholm Folkefarm var det første økologiske landbrug på Egholm, men nu er det meste af øen efterhånden på vej i samme retning.
Når man ikke må sprøjte i en økologisk produktion, så kunne man måske have en mistanke om, at afgrøder ville være plaget af insekter. Men det er i høj grad et spørgsmål om at genskabe en diversitet og at genopdage nogle af de tricks, der var almen viden i landbruget for 50 år siden.
– Hvis du planter koriander mellem agurkerne, så får de ikke skimmel, fortæller Thomas for eksempel. Et glimrende råd, som også kunne bruges i mange køkkenhaver rundt omkring.
– Tanken er jo, at vi skal genopfinde det gamle husmandsted, fortæller Sissel og fortsætter;
– Økologi er jo heller ikke noget nyt, det gjorde man før i tiden. Der havde man bare ikke et navn for det, fordi det var almindeligt.
Uddød kvægrace på marken
Egholm Folkefarm er et blandingsbrug, der blandt andet består af køer, får, heste og forskellige afgrøder. Gården er meget langt fra de optimerede store landbrug, der typisk har enten afgrøder eller dyr. Den næringsfattige jord på Egholm har også stillet nogle udfordringer til hvilke dyr, de kunne have gående. Eksempelvis har farmen en kvægrace kaldet Jysk Kvæg, der kan bruges til både kød- og mælkeproduktion.
– Det er egentlig en race, man ikke bruger mere i dag, fordi den ikke er højtydende, hverken på mælk eller på kød. Til gengæld kan den leve godt på sådan nogle næringsfattige områder, som vi har her på Egholm, fortæller Peter Brunsborg Storm, der er ansat som projektleder i FOKUS Folkeoplysning.
– Det passer godt ind i det, vi gerne vil fortælle, og vil give folk en oplevelse af, at vi har nogle bevaringsværdige dyr. Kvægracen har været uddød og er så blevet fremavlet igen via nogle genbanker, og i dag er den i princippet mere sjælden end en orangutang. Det er sjovt også at være med til den del.
Et lykkeligt ægteskab
Det var Peter, som oprindeligt formidlede kontakten mellem aftenskolen og Sissel og Thomas. Han arbejder nu som projektleder og koordinerer også den beskæftigelsesindsats, som FOKUS Folkeoplysning har knyttet til Egholm Folkefarm. De første elever er allerede sat i arbejde. En af dem er Julian på 28 år. Han har tidligere været tilknyttet et uddannelsesforberedende forløb hos FOKUS Folkeoplysning, og vil gerne i gang som anlægsgartner på AMU-centret. Da han hørte om projektet på Egholm, hoppede han straks med.
– Jeg tænkte, at her var der en god chance for at få noget erfaring. Jeg er rigtig glad for det. Jeg kommer fra Aalborg, så jeg tager færgen ud til øen og mødes med de andre.
Julian nævner, at det er positivt, at man bliver kastet ud i både at køre traktor og mejetærsker fra dag ét, og at flere elever med angst og andre udfordringer kan nyde godt af den friske luft, som arbejdet på gården giver.
– Jeg kan godt lide naturen, og når vejret er godt, så er det det bedste! Hvis du har nogle problemer derhjemme eller en masse ting i hovedet, så er det her jo fedt, fortæller han og peger mod det åbne landskab bag sig. Julian er et eksempel på, at der kan ligge en fremtid for flere inden for landbrug og gartneri; et måske spirende jobområde for nogle af dem, som ellers har svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet.
– Vi opfatter i dag landbruget som udpint og som en branche med færre og færre beskæftigede. Men i virkeligheden tror vi på, at der med den stigende interesse for økologi og lokalproducerede råvarer vil være basis for langt flere beskæftigede i landbruget, end der er i dag, og vi vil gerne arbejde på, at det også skaber lokal beskæftigelse, fortæller Bjørn Salling, som er direktør for FOKUS Folkeoplysning.
Bjørn håber på at kunne sende flere elever til Egholm, så beskæftigelsen vokser i samme hast som Folkefarmen. I samme ånd ønsker Thomas sig et udvidet samarbejde med øens andre landmænd, så hele øens landbrug bliver en del af Egholm Folkefarm og tæller endnu flere produktionsled som slagterier, garverier og madhuse. Egholm Folkefarm er altså ikke kun et økologisk, kollektivt landbrug, en grøn oplevelseszone for nysgerrige familier, et udsnit af den rene Morten Korch idyl. Det er også et sted med holdninger, som alle parter i projektet deler, og indtil videre ser det ud til, at FOKUS Folkeoplysning og Folkefarmen har fundet sammen i et ualmindeligt givtigt og lykkeligt ægteskab.
Kontakt
Egholm Folkefarm har altid åbent på telefon, mail og Facebook. Besøg efter aftale.
Egholm Folkefarm
Egholm, 9000 Aalborg
Tlf. 29271455
hej@egholmfolkefarm.dk
FOKUS Folkeoplysning
Dannebrogsgade 43, 9000 Aalborg
Tlf. 99301000
info@fokus-folkeoplysning.dk