Skip to main content
tekst Maria Tvergaard-Jakobsen | foto Henrik Sandberg | ADVERTORIAL
5. september 2016

Unik design der oser af personlighed

Når du går på Boulevarden i Aalborg, kan du næsten ikke undgå at blive drevet mod By Mobergs smukke vinduer. Butikken ser så spændende ud – og man får med det samme lyst til at gå ind og se, hvad det er for noget

Bymoberg2Da jeg træder ind i butikken, bliver jeg med det samme opmærksom på en spændende duft; butikken dufter lidt orientalsk og er fyldt med så mange smukke farver, at man ikke kan undgå at blive i godt humør.

Jeg møder allerførst en supersmilende Charlotte. Charlotte er butiksansvarlig og hendes væremåde får med det samme en til at føle sig meget velkommen. Jeg går rundt og kigger lidt, alt imens Charlotte får tændt en masse stearinlys og gjort butikken klar til denne dags kunder. Lidt efter kommer Jette og hendes datter Julie ind i butikken. Hvor Charlotte er ansvarlig for dagens drift, er Jette hende, der rejser ud og køber ind til butikken. I By Moberg finder du nemlig ikke ting, der er valgt fra et katalog; det er interiør, der er håndplukket af Jette i Indien og Kina.

Butikken har kun ligget på Boulevarden siden 1. februar i år, så den er stadigvæk forholdsvis ny. Jette har altid haft et godt øje til lokalerne, som hun synes er fyldte med dynamik, idet de er i to plan, så man virkelig kan lege med indretningen.

– Min rejselyst begyndte i 2001, fortæller Jette, hvor jeg startede min engrosvirksomhed Nice to Have. Jeg tegnede og designede ting i træ til butikker rundt om i hele Europa. De første ture gik til Kina, som var en overvældende oplevelse. I Kina er tingene mere baseret på fabrikker med høj effektivitet, store mængder og et øget ønske om at ligne Vesten.

Men i 2004 fik Jette for alvor fik øjnene op for Indien, og hun tabte sin sjæl og sit hjerte helt og aldeles til landet.

– Jeg er ikke så vild med at rejse i Kina. Indien er bare noget andet, de holder fast i deres kultur og er stolte af deres ting, forklarer Jette.

Charlotte og Jette har efterhånden kendt hinanden i 15 år, og dette er den tredje butik, de samarbejder om.

– Jeg har haft to andre forretninger i Aalborg, fortæller Jette, og hver gang har jeg headhuntet Charlotte til butikken.

Man kan ikke andet end at føle sig hjemme i forretningen; det føles nærmest som et hjem. Der er så meget sjæl og liv i indretningen. Overetagen bugner af smukke puder, tørklæder, figurer og en masse andet, og underetagen er fyldt med de smukkeste blomster og lækre specialiteter.

Butikken ændrer sig hele tiden – i og med at der ikke findes så mange af hver enkelt ting, er det hele tiden et nyt udtryk, man vil møde i forretningen.

– Jeg gør et stort nummer ud af at fortælle vores kunder, at de ikke skal vente for længe med en beslutning omkring et køb, og det er ikke for at være en ”pushy” sælger. Men simpelthen fordi vi har kun en enkelt af lige præcis den pude, så den kan hurtigt være væk, forklarer Charlotte.

Bæredygtighed som nøgleordBymoberg3

Puderne og tæpperne er håndsyet af originale indiske sarier, og er et godt eksempel på, at hvis man køber ting hos By Moberg, kan man virkelig skabe en unik og personlig stil i sit hjem og vise, hvem der bor der.

For Charlotte og Jette er det tydeligt, at det handler om at videreformidle smukke ting til andre – ting, der har en historie. I butikken findes der ingen masseproducerede ting.

Møblerne, du finder i butikken, er mellem 80-100 år gamle og udvalgt personligt af Jette.

– Tingene har været brugt, og det ændrer sig ikke. Det har sat sig, og er dermed brugsting. Vi sælger derfor ting, der kan holde til at blive brugt, som ikke går i stykker lige pludselig, forklarer Jette.

– Jeg elsker, når hun kommer hjem fra Indien, siger Charlotte, og se, hvad nu hun har fundet på. Jette fortsætter:

– Jeg går jo oftest rundt og finder de små ukendte steder, og snakker med dem, der laver tingene. Det er vigtigt for mig, at tingene er produceret under ordentlige forhold.

For Jette og Charlotte handler det også om bæredygtighed i det, de sælger. Det er tre uger siden, Jette kom hjem fra Indien sidst, og om tre uger skal hun afsted igen. Tidligere tog hun afsted en fem til seks gange om året, men efter opstart af butikken er det simpelthen ikke nok. Udover at købe varer i Indien støtter forretningen også diverse børneprojekter. Lige nu er det et børnehjem i New Delhi, hvor der bor 79 børn, der mistede deres forældre i forbindelse med forberedelserne til Common Wealth Games i New Delhi. Der manglede parkeringspladser, så regeringen valgte at rydde et helt boligområde en nat, hvor familier blev spredt for alle vinde.

– Min tekstilleverandør hørte om de børn, der gik rundt uden forældre, og hun fik dem hen til et kloster, hvor der blev sørget for dem. Derefter blev der ansat en skolelærer. Det mindste barn var 4 måneder gammelt – jeg har holdt den lille baby i mine arme, fortæller Jette. Jeg havde min mor med derned, og hun tabte bare sit hjerte til de børn, så hun har rejst derned og været der en hel måned. Når jeg er dernede, spørger jeg, hvad de børn har brug for. Er det penge? – Nej det er måske klipklapper. Jamen, så tager vi ud og køber klipklapper til de børn. Det er håndgribeligt, og jeg kan se, hvor stor en forskel det gør for dem. Jeg har aldrig støttet noget igennem store hjælpeorganisationer, jeg gør det direkte, da jeg kender dem, der står for det.

bymoberg5Ting med en historie

Når man handler i By Moberg, er det ikke bare en almindelig ekspedition. Der får man virkelig noget med ud over det sædvanlige. Når du køber en ting, får du historien med omkring tingene. Netop nu er der i butikken 13 små træfigurer, som Jette købte på sin sidste rejse. Der var kun de 13, det var ikke muligt at få flere. Men Charlotte og Jette er enige om , at det er en god ting, for så kan de give folk noget unika, og så er det noget andet, de finder næste gang.

– På en måde kan man 
sige, at vi er en eksklusiv
 genbrugsforretning. Alle
 tingene herinde har væ
ret brugt før. Når jeg er i
 Indien, så sidder jeg måske 
12-15 timer i streg og kigger på stoffer. Det er nok
 omkring 2000 stykker stof 
på en dag; jeg er helt rund
tosset i hovedet, når jeg går derfra. Noget af det, de viser mig, er jo for lappet og for laset til, at vi kan bruge det. Når stoffet fra sarierne er blevet valgt ud, bliver de renset, og så går jeg i gang med at vælge, hvad der skal laves til puder, og hvilke der skal laves til toilettasker, tæpper osv. Det er ikke altid, at jeg kan huske, hvad jeg har købt, når jeg kommer hjem, fortæller Jette, og Charlotte istemmer:

– Det er altid sjovt, når varerne kommer, og de skal pakkes ud. Så bliver du næsten lige så overrasket, som jeg gør.

Om en måneds tid kan man også finde smykker hos By Moberg. Smykkerne er designet af Jette og Charlotte:

– Så der skal vi rigtig til at shine, fortæller Charlotte. Under rejserne i Indien har Jette en agent, der rejser med rundt og laver benarbejdet med at finde de ordentlige steder. Jeg vil simpelthen ikke se de steder, der ikke er ordentlige – jeg vil ikke være med til at støtte det, forklarer Jette.

Men udover at rejse rundt med agenten rejser Jette også rundt alene. Under sidste tur havde hun en halv dag, der ikke var planlagt. Så der endte hun på et lokalt marked, hvor hun fandt en mand, der sad med nogle kæmpestore messingfade, som Jette bare måtte have med hjem. Men stederne er så små, at de ikke er eksportregistrerede. Så efterfølgende er Jette nødt til at sende sin agent ud for at hente tingene, hvorefter hun køber dem af ham.

– Der er altid et stort papirarbejde forbundet med det, forklarer Jette.

Unika tingBymoberg4

Charlotte har endnu aldrig været i Indien, men skal snart med. Derfor er Jettes døtre Julie og Amanda ved at blive lært op i butikken, så Charlotte og Jette kan komme afsted sammen.

– Der er det med Indien, fortæller Jette, at enten elsker du det, eller også hader du det. Der er køer på gaderne og der er ofte temmelig rodet og snavset. For mig er det uperfekte helt perfekt. Jeg er helt tæt på i min produktion, og besøger gladeligt kvinder for at se, om de glade for at lave tingene og får en fair og ordentlig behandling – og ikke mindst en ordentlig betaling for det, de laver. For mig er det en kæmpestor glæde at kunne viderefortælle historien i min forretning til en glad kunde, der står med et fint håndsyet silketørklæde. Jeg kan fortælle kunden, at jeg har mødt lige præcis den person, der har syet det enkelte tørklæde – og jeg kan glæde mig over, at en gammel træskammel med en næsten 100 år gammel historie fra Kina kan få en ny historie i et hjem i Danmark.

Hver tredje uge får forretningen besøg af en stor lastbil fra et dansk gartneri, og så er Jette og Charlotte ude at vælge planter.

Kaktusserne kommer fra Spanien og Portugal og er frilandsdyrket – dvs. ikke i et drivhus, og det gør planterne meget stærkere.

– Vi køber dog derudover planter næsten hver eneste dag, men så må vi selv hente dem på vores lokale plantecentral. Så vores planter er altid friske, forklarer Jette.

– Vi vil have specielle planter, fortæller Charlotte, planter, man ikke kan finde alle andre steder, hvilket er det, der er kendetegnende for vores forretning.

– Vi havde en dag besøg af en sælger, forklarer Charlotte – og vi blev helt betagede af hende og lavede en ordre. Bagefter kiggede vi bare på hinanden og kunne ikke helt forstå, hvad det var, der var sket der. For vi skal jo ikke købe noget fra en sælger; vi skal have unika ting. Så vi ringede og annullerede ordren. Det var jo nemt, det med bare at vælge fra et katalog, men det er ikke den kurs, vi har valgt – og vi skal have os selv med i det.

Hos Moberg handler det ikke bare om at være en forretning. Jette og Charlotte vil have By Moberg til at være et sted, hvor folk kommer ind og får inspiration.

– Alle har en bolig, men ikke alle har et hjem. Det skal være personligt, forklarer Charlotte.

– Længe leve ting, der ikke er sprøjtet ud af en maskine, siger Jette. Masseproduktion er fint til mange ting, men vi tror på, at man kan se både historie, glæde og fornuft i genbrugsting fra lande langt væk fra vores eget.


Nyeste artikler

Sangerinden Drew Sycamore er vokset op i en lillebitte by i bunden af Nordjylland. Med den nordjyske jordnærhed og en urokkelig tro på, at succesen…
Når man står midt i et voksenliv, hvor logistik og hamsterhjul er ved at tage over, så længes vi nok alle sammen en smule efter barndommen, hvor de…
Hvem elsker ikke at få bøger i gave? Mens jeg skriver den sætning, så kan jeg næsten høre flere bekendte og familiemedlemmer udbryde ’ikke mig!’ Me…

Logo for APPETIZE Magasin
APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev