Skip to main content
TEKST & FOTO ALEXANDER KOKKEDAL
3. februar 2018

Plai vil lancere ”pay as you go”-løsning til videospil

Videospil blev mainstream i 70’erne og 80’erne og er i dag en udbredt fritidsinteresse verden over. Nogle spil byder på store, udforskelige verdener, hvor man investere hundredvis af timer, før man får set og prøvet det hele. Andre er meget lineært opbygget og fuldendes 100 % allerede ved første playthrough – altså første gang, man spiller det fra ende til anden. I nogle spil konkurrerer du med andre spillere, og nogle spiller du alene.

Der kommer utroligt mange nye spil på markedet hele tiden – både de højtprofilerede AAA-titler produceret af de større publishere, altså forlag, inden for videospilsbranchen, samt de mindre indiespil produceret af små publishere for et beskedent budget. Har man videospil som et stort interesseområde, kommer man til at bruge mange penge på såvel de nyeste, de obskure som de spil, alle de andre spiller.

Det er ikke sikkert, at man altid rammer rigtigt i sine køb og finder et spil, man selv synes er sjovt, og så er det jo træls at have brugt 300 kr. på det. For at give spillere mulighed for kun at betale den fulde pris for videospil, de gider investere tid i, er tre unge fyre gået sammen om at stifte virksomheden Plai med mottoet ”Pay as you play”. Gennem Plais platform downloader man spil gratis og betaler kun for den tid, man spiller et givet spil.

En arkadehal, hvor du kan tage maskinen med hjem

Plai arbejder fra et kontorfællesskab på Speditørvej og drives i det daglige af dets tre stiftere, administrerende direktør Frank Eskelund Christensen, teknologidirektør Tobias Kastrup Andersen og vicedirektør Peter Sand Morild, der ønskede at gå iværksættervejen.

Vi gik på studie sammen og faldt hurtigt i snak omkring at lave noget for os selv, da vi alle har en iværksætter i maven, så vi gik i gang med at brainstorme lidt omkring, hvad vi kunne tænke os. Vi var forbi flere forskellige idéer, indtil vi faldt over idéen med Plai, fortæller Frank Eskelund Christensen.

Tobias nævnte, at han savnede en ”pay as you go”-model til at spille computer. Det kunne vi alle godt lide, og så gik vi i gang med at brainstorme omkring, hvordan det kunne gøres, og fandt til sidst frem til Plai, fortsætter han.

Tobias Kastrup Andersen fortæller om det tiltrækkende ved netop sådan en betalingsmodel sammenlignet med bare at købe spillet.

Det er for folk, der gerne vil bruge deres penge lidt mere adspredt og få mange oplevelser for samme spilbudget. I stedet for at bruge en stor klump penge på ét spil, kan de bruge de samme penge på en række forskellige spil, forklarer han.

Det fungerer på den måde, at du afbetaler, mens du spiller, og når du så rammer købsprisen, stopper du med et betale, men kan fortsat spille, for så har du købt det, og hvis du ikke bryder dig om spillet, kan du afinstallere det, fortæller Tobias Kastrup Andersen.

Vi kan godt lide at sammenligne Plai med arkadehallen, hvor man havde sine lommepenge og så prøvede en masse forskellige maskiner. Forskellen ved vores koncept er så, at når du har smidt nok femkroner i maskinen, får du lov til at tage den med hjem, fordi der er et afbetalingsprincip, siger han.

Bred anerkendelse af konceptet

At konceptet bag Plai fik stor anerkendelse indenlands var det, der gav de tre stiftere lyst til at dedikere sig helt til at udvikle virksomheden.

Vi var med til DM i entreprenørskab i 2016 og vandt på linjen ”Mobil og Web”, hvor vi fik 25.000 kr. af Fonden for Entreprenørskab, og det var egentlig dér, vi besluttede, at det her ville vi 100 % – for der var muligheder i det her. De 25.000 kr. gjorde, at vi fik startskuddet til at gå i gang, fortæller Frank Eskelund Christensen.

Holdet tog desuden til videospilsmessen GameScope i CREATE sidste år for at få en føling for, hvor stor efterspørgslen var på en tjeneste som den, de havde i støbeskeen. Der viste sig at være et behov der, og ved siden af det tekniske arbejde med at få en betaversion af tjenesten op at stå til lanceringen 1. marts skulle der hentes videospil fra publishere.

Vores virksomhed er lidt som hønen og ægget, for vi skal have nogle kunder, før vi kan få en publisher på, men vi skal også have nogle publishere, før vi kan få kunderne. I den henseende tænkte vi, at det bedste ville være at prøve at komme ud til de her konferencer, hvor alle publisherne er for at få en snak med nogle af dem og få en føling på, hvordan branchen er, forklarer Frank Eskelund Christensen.

I juni sidste år tog vi til E3 i Los Angeles og fik etableret et nyt netværk inden for branchen, hvor vi havde en snak med en masse publishere, og så tog vi til Gamescom i Köln, hvor der kommer omkring 350.000 mennesker igennem på de her dage, og der fik vi faktisk snakket med en masse publishere og fik lavet nogle aftaler, siger han.

Går globalt fra starten

De tre stiftere foruden en tilknyttet designteknolog, en multimediedesigner og en softwareudvikler arbejder på højtryk for at gøre klar til lanceringen verden over, hvor der indhentes feedback fra brugere af spilplatformen til at videreudvikle den. Plai leder for tiden efter udviklere, marketingmanagers og key account managers for at lette arbejdsgangen og få alting til at køre. Vel overstået er en tidlig udfordring i forhold til likviditet i form af en InnoBoster og en InnoFounder fra Innovationsfonden.

En stor hurdle har været at finde midler på bedste vis. Vi har prøvet at snakke med investorer og faktisk valgt at sige nej til dem, vi har fået tilbud fra, fordi vi vil være en virksomhed med global tilstedeværelse, fortæller Frank Eskelund Christensen.

Virksomheden satser på at møde folks behov for en masse forskellige typer spil, hvor de bedste spil udvælges fra publisherne og bliver tilgængelige over Plais platform.

Vi fokuserer meget på små indieudviklere, som har svært ved at gøre sig bemærket, fordi der er så høj konkurrence på spilmarkedet lige i øjeblikket. Vi føler, at vi kan skabe meget værdi for dem, fortæller Tobias Kastrup Andersen.

Vi går efter de spil, som er eller bliver populære, for hvis vi gerne vil være globale, bliver vi også nødt til at have spil, der passer til det globale marked. Lige i øjeblikket går vi efter mellemstore og indietitler, men på sigt går vi også efter AAA-titler, slutter Frank Eskelund Christensen.


Nyeste artikler

Under den kolde krig har Danmark været mere udsat, end man måske har lyst til at tænke på. Vores lille nation havde en strategisk position, der g…
Mens melankolien er tydelig i Tommas Jørgensens malerier, så er der altid et glimt af humor. På samme måde virker han selv som en alvorlig mand ved…

APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev