Skip to main content
tekst ALEXANDER KOKKEDAL & BENTE JENSEN, AALBORG STADSARKIV | foto PRIVAT & AALBORG STADSARKIV
14. maj 2018

Medinaen – en by i byen

Aalborg-kvarteret Medinaen spænder blandt andet Reberbansgade, Urbansgade og Ladegårdsgade. Navnet, der har sit ophav i det arabiske Madina, som betyder by, blev valgt som det bedste til bydelen i en konkurrence tilbage i 2007. Det passer fint, for kvarteret er næsten en by i sig selv, hvor de mange spisesteder på Reberbansgade og specialbutikkerne i området forsyner aalborgenserne med alt, der hører til dagliglivet og de sjældne fornøjelser

Reberbans Blomster ligger ud til krydset Urbansgade/Holbergsgade og flyttede ind for snart 4 år siden. Indehaver Inge Schack Andersen ønskede at flytte i nogle større lokaler og nyder godt af klientellet bestående af en broget skare af byboere.

Medinaen dækker over området Jens Bangs Gade, Urbansgade, Holbergsgade og Reberbansgade vest for Tyren

Værn om specialforretninger

– Der er masser af folk og liv her. Her er der både unge og ældre mennesker. Folk der skal hen på sygehuset eller ned at træne, og der bor mange her i området. Det er området i det hele taget, jeg lever af, fortæller hun.

Hun fremhæver, at man bør værne om de specialiserede forretninger, der brillerer på kvalitet og service, frem for at handle i indkøbscentre. Lisbeth Holm fra tøjforretningen Stil Studio lige over for Reberbans Blomster er enig og pointerer, at de specialiserede forretningers beliggenhed i Medinaen danner grobund for unikke shoppingoplevelser.

– Det taler for sig selv på en helt anden måde end gågadesystemet, som er meget mere ’concept store’-agtigt. Herude er det mere små, privatejede butikker, som differentierer sig anderledes; det er ikke mainstream på samme måde, siger Lisbeth Holm.

Indgangen til Reberbansgade – Anno 1953
Indgangen til Reberbansgade – Anno 2018

Læg vejen forbi det specielle område

Der er et godt sammenhold mellem forretningerne i Medinaen, fx i forhold til at arrangere begivenheder. Frisørsalonen Deres Urban Klip nær krydset Urbansgade/Vesterbro har en dialog kørende med det tilstødende solarie og køreskolen på den anden side af vejen. Frisør Beate Stengaard Sørensen opfordrer folk til at tjekke kvarteret ud.

– Folk bør slå vejen forbi og nyde stemningen, der er her i kvarteret. Skal du ud til vestbyen fra midtbyen af, så slå da vejen herigennem i stedet for at tage langs Kastetvej, for vi er et helt specielt område, siger Beate Stengaard Sørensen.

Samme opfordring lyder fra butiksekspedient Malene Mortensen hos Fru Ronne lige over for Stil Studio og Reberbans Blomster. Hun fremhæver, at kunderne ofte giver udtryk for, at de gerne vil støtte de små butikker i den hårde konkurrence mod de større. En klar fordel for de mindre er den bedre service, mener Malene Mortensen.

– Vi kan give en bedre vejledning her også i form af kaffen og teen, du drikker, og vi giver os tid til at snakke med den enkelte kunde, så de kan brygge kaffen eller teen på den helt rigtige måde. Det kan man ikke på samme måde hos de store butikker, konstaterer hun.

Autoværkstedet C. Bach Nielsen, Urbansgade 28. Anno 1919

Medianens historie

Både Reberbansgade og Urbansgade har en lang historie. Gaderne var markveje allerede i 1600-tallet og på det tidspunkt lå de i udkanten af byen. Urbansgade er opkaldt efter garver Urban Jacobsen, som opførte en gård dér i 1640’erne. Gaden er præget af bygningerne fra Aalborg Amts og By Sygehus fra o. 1900. Urbansgade blev delt i to ved anlæggelsen af Vesterbro i 1930erne. Derfor besluttede byrådet i 1955 at omdøbe strækket øst for Tyren til Bispensgade efter ønske fra de forretningsdrivende. Reberbansgade er navngivet efter fra de reberbaner, der op til 1900tallet løb langs gadens sydside. En reberbane er en ca. 300 m. lang bane, hvor rebslageren snor sine reb.

Begge gader blev anlagt som gader, da Aalborg som følge af industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet fik en stor befolkningstilvækst. Det satte gang i udbygningen af Vestbyen, som blev et af de første arbejderkvarterer i byen med boliger, fabrikker, forretninger og værthuse. En af de senere markante indgreb i kvarteret var opførelsen af sygehus Nord fra 1953-1963 og en række forretninger på Reberbansgade sydside blev revet ned. I 2007 fik kvarteret omkring de to gader et nyt navn, Medinaen, som del af en rebranding. Navnet afspejlede, at der stadig er små forretninger i området og en del af dem er drevet af folk, der flyttet til Danmark fra andre lande. Kvarteret er ligeledes blevet et mad- og take away mekka og nyder godt af, at det er tæt på Katedralskolen, sygehuset og at der bor mange studerende i kvarteret.


Nyeste artikler

Sangerinden Drew Sycamore er vokset op i en lillebitte by i bunden af Nordjylland. Med den nordjyske jordnærhed og en urokkelig tro på, at succesen…
Når man står midt i et voksenliv, hvor logistik og hamsterhjul er ved at tage over, så længes vi nok alle sammen en smule efter barndommen, hvor de…
Hvem elsker ikke at få bøger i gave? Mens jeg skriver den sætning, så kan jeg næsten høre flere bekendte og familiemedlemmer udbryde ’ikke mig!’ Me…

Logo for APPETIZE Magasin
APPETIZE Magasin er et slow-medie, der indbyder til ro og fordybelse. Vi er det eneste af sin slags i Nordjylland, og vi tror på, at værdien af vores seks årlige udgivelser gør en forskel på oplevelsen af at høre til og være en del af den nordjyske DNA. Vi er stolte af vores region og sætter stor pris på at fortælle om alle de nordjyder, der gør en forskel. Både de private og virksomhederne.

Tilmeld nyhedsbrev