Herregod motion
Vi har nok alle hørt fordommene om mænd, der ikke er så gode til at passe på deres helbred. De kommer ikke til lægen i tide og sådan er der flere eksempler. Men hos FOKUS Folkeoplysning er der en gruppe seje herrer, der modbeviser den fordom hver eneste uge
APPETIZE har sat denne gruppe i stævne i KaffeFairs café i Sundheds – og Kvartershuset i Aalborg Øst, hvor flere af dem har deres ugentlig træning. De har holdt en lang sommerpause, men gensynsglæden er stor. Snakken går lystigt allerede, inden vi får sat os til bords.
To taler om en hæk, der er blevet klippet, og græs der skal slås. Begge mænd lider af lungesygdommen KOL, men det kan man ikke gætte ud fra den arbejdsiver, de hver især har lagt i deres respektive haver. Det eneste, der afslører, at der er nogle skavanker, er, at en beder om at få slukket stearinlyset ved bordet, for hans lunger kan ikke holde til det.
De er alle tilmeldt ét af to specialhold, også kaldet hensynstagende hold, som FOKUS tilbyder til mænd, nemlig ”Motion og bækkenbundstræning for mænd” og ”Motion for dig med KOL”. På disse hold er der kun 6-7 deltagere og bedre tid til hver kursist.
Husk bækkenbunden, mand!
En slap bækkenbund er noget, der ofte forbindes med kvinder, men det er faktisk også en udbredt lidelse hos mange mænd. Mange oplever for eksempel ufrivillig vandladning efter endt behandling af prostatakræft. Der kan være mange årsager, og det er desværre et tabu for mange. Derfor er der måske også mange, der ikke får gjort noget ved det, selvom netop træning kan hjælpe med at holde på vandet og forbedre potensen. Der er altså rigeligt med grunde til at træne bækkenbunden, uanset om man er kvinde eller mand.
– Hvis man kommer til at grine i et selskab på 10 mennesker, så er der ikke mange, der vil stille sig op og fortælle, at de er kommet til at tisse i bukserne. Men det er jo det, der sker, når man er over 50 og 60, fortæller en fra gruppen med et smil og fortsætter sit argument for rettidig omhu;
– Man bryder sig jo ikke om tanken, men hvis du kommer til at snakke med selskabet enkeltvis, så er der måske mange, der har samme problem. Jeg vil vædde med, at mange har brug for sådan et træningskursus, men de kommer først, når det er for sent.
Arbejde i haven kan (måske) være en fornøjelse
Lars Hesselbæk er træner for de to hold. Han er uddannet afspændingspædagog (som i dag hedder psykomotorisk terapeut), og han har arbejdet som underviser hos FOKUS siden 1988, i dag på fuld tid. Lars har undervist på mange forskellige motionshold, men fælles for dem alle er en holistisk tilgang til kroppen, hvor det handler om at få en bedre kropsbevidsthed.
Han lægger vægt på, at kursisterne lærer deres egen krop at kende, så for eksempel udendørs sysler som hækklipning ikke er en trælsom og uoverkommelig aktivitet, men måske endda kan blive sjovt. Da Lars nævner dette, griner flere af herrerne, som vist stadig har til gode at føle, at det er en skattet opgave at slå græs.
– Ja, det er typisk, at du kan få det vendt til, at det bliver noget gavnligt, griner en og tilføjer, at Lars også er god til at svinge pisken, så de rent faktisk får pulsen lidt op.
– Jamen, det er det! Og der bliver jo sådan en dejlig ro uden alt det knevren bagefter, svarer Lars kækt igen og henviser til sin faglige fornemmelse af, præcis hvor meget han kan forvente kursisterne har luft eller energi til.
Denne lille ordveksling er i øvrigt en anden af fordelene ved, at der kun er mænd på holdet. Omgangstonen er umiddelbar og sjov, og de fortæller samstemmende, at der da er en anden snak, når der ikke er kvinder til stede.
– Vi har et godt venskab på sådan nogle hold; Vi kender hinandens interesser og ved hvad vi sammen kan harcelere over. Vi kan sidde på stolen til opvarmning og rulle tæer, mens vi vender verdenssituationen, griner Lars.
Det giver også et godt fællesskab, at herrerne kan dele de mere pressede situationer, der kan opstå i forbindelse med deres sygdom med andre, der har samme problem. Samtidig kan de støtte hinanden og give gode råd.
På toppen af Bloksbjerg
Henrik, der har KOL, er glad for de værktøjer, man får til træningen. Han brugte dem for eksempel på en nylig tur til Harzen;
– Sidste gang, hvor jeg virkelig havde brug for dem, var for få uger siden. Vi var i Harzen, og så skal man jo op på Bloksbjerg. Vejret var fint, men da man kom derop, blæste der en pelikan. Der var overskyet og koldt som ind i helvede. Det er sådan med KOL, at det bare lige pludselig siger SMÆK! Det hele trækker sig sammen. Der havde jeg virkelig fornøjelse af at kunne stoppe op og trække vejret på den rigtige måde, så jeg kunne komme i gang igen. Det her er jo et ekstremt eksempel, men man kan også bruge de værktøjer i det daglige, fortæller han.
Luft til mere
KOL rammer mange danskere, men der er stadig mange, der ikke ved, hvad det er. Rygning kan være en af grundene til, at man får lungesygdommen KOL, mens et langt liv med dieselos på arbejdspladsen kan være en anden. KOL kan ikke kureres, kun bremses. Derfor er det endnu mere imponerende, at de fleste i gruppen beretter om en øget livskvalitet, efter de er begyndt på et motionshold. Lars mener, det er fordi, kursisterne har lært deres krop bedre at kende og af den grund har større overskud i hverdagen. De kan bedre udnytte den lungekapacitet, som de har tilbage.
– Når man har KOL, er lungerne på overarbejde, og man kommer nemt til at få spændinger i overkroppen. Når man får løsnet op for dem, så føles det ofte som om man kan lidt mere, så vi arbejder meget med øget smidighed i brystkassen, forklarer Lars.
Motion er altid godt
Om noget, så er denne gruppe et bevis for, at det aldrig er for sent at gøre noget ved helbredet. Disse mænd kommer til FOKUS med mange forskellige udfordringer, men har alligevel alle en oplevelse af forbedret livskvalitet.
Her kan alle være med, og selvom man har en dårlig dag, så kan man være med på sine egne præmisser. Motion er nemlig for alle. Herrerne fortæller, at man ikke skal være bange for ikke at kunne følge med. Alle er der jo af den samme grund, og det bliver der taget hensyn til. Der bliver heller ikke kigget skævt til nogen, hvis man ikke helt kan følge med en dag, for de dage har alle de andre deltagere på holdet også.
– Det er helt sikkert godt med motion. Man kunne jo nok lave de samme øvelser derhjemme, men jeg får det jo ikke gjort. Jeg skal have pisken over nakken, fortæller Henning afsluttende, mens der bliver nikket samtykkende hele vejen rundt om bordet.
Rådet fra herrerne lyder: Kom i gang før det er for sent.