Garncafe Madsine – Mellem masker og mennesker
Annonce – I begyndelsen af august fik FOKUS Folkeoplysnings kulturhus på Strandvejen en ny beboer, Garncafe Madsine, der inviterer indenfor i en hyggelig boble af ro og fællesskab for alle strikkeinteresserede
Godt gemt bag byggecontainere kan man ane FOKUShusets nyeste beboer, Garncafe Madsine. For det blotte øje ligner det måske en helt almindelig garnbutik, men man skal ikke bruge mange minutter indenfor, før man finder ud af, at den er meget mere end det.
Madsine flyttede ind i de nye lokaler d. 1. august 2018, hvor vi tog en snak med ejeren Birgitte Sand Munk, lige inden dørene blev slået op, og der blev inviteret indenfor til åbningsreception.
Allerede inden de første besøgende er trådt ind, emmer garncaféen af hygge og skaberglæde. Blandt hylder spækket med farverigt og lækkert garn af alle typer, er der små stationer med borde og stole, som indbyder til at sætte sig ned og nyde den velindrettede butik. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan den venlige oase i vestbyen snart vil fyldes af fælleskab og kreativ sparring.
FOKUS bankede på
Mange kender måske butikken fra placeringen på Østre Allé, hvor den har ligget siden opstarten i 2016;
– Jeg kom i gang d. 1/9-2016. Jeg havde sagt mit job op ved årsskiftet, fordi jeg ville ud og lave konsulentydelser indenfor kommunikation. Jeg kom fra IT-branchen, hvor jeg havde været i 10 år som kommunikationsrådgiver, men så var der jo lidt med noget garn, som jeg også gerne ville. Jeg gik caminoen med min mand i foråret 2016, og dér slog det mig, at man nok burde gøre noget mere ved det der strik og garn, for det var det, der virkelig bragte mig glæde, fortæller Birgitte.
Da først beslutningen om en garnforretning var taget, tog det ikke lang tid før butikken var oppe at stå.
– Da jeg havde været der i kort tid, kom Hanne og bankede på (Tambo, programansvarlig i FOKUS red.). Vi kendte ikke hinanden, men hun spurgte, om jeg kunne tænke mig at være med til at lave en strikkefestival. Det syntes jeg var en spændende idé. Jeg sagde i idéfasen, at vi skulle passe på ikke kun at fokusere på strik, fordi det er strik, vi er glade for lige nu. Det kan jo også være, at vi vil lave hækling, arbejde med andre fibre eller noget tredje om lidt. Det blev til Fiberfryd, hvor vi tog broderi og hækling med ind – det gør vi også i år, når festivalen bliver afholdt igen til november, fortæller Birgitte.
Partnerskab blev til naboskab
– Jeg har været til mange møder i dette fantastiske hus og været forelsket i det fra første besøg. Jeg skulle finde nye lokaler i år, og så stødte jeg heldigvis på Bjørn (Salling, der er direktør for FOKUS Folkeoplysning red.) på en dag, hvor han også var klar til at få et nyt erhvervslejemål ind, fortæller Birgitte med et smil.
Der er allerede en god synergi mellem Madsine og FOKUS, og den bliver kun bedre af, at de er kommet under samme tag. Forberedelserne til årets Fiberfryd Festival, der er et samarbejde mellem aftenskolen og garncafeen, er allerede i fuld gang. Birgitte har derudover mange strikkeevents med i kalenderen i FOKUS’ efterårskatalog.
Et af de mange arrangementer er Strik & Tapas, der er en hyggelig aften med god mad fra KaffeFair, der også ligger i FOKUShuset. Undervejs er der masser af inspiration med et show om nye strikketendenser. I august stod Madsine og FOKUS bag et arrangement med nattestrik under åben himmel på Kulturfærgen Om:form og et foredrag med strikdesigner Lærke Bagger. Hun er kendt for sit perlebesatte strik, og hendes brand har tiltrukket mange følgere i ind – og udland, blandt andre Miley Cyrus og X-factor dommer Mette Lindberg.
Pusterum og fællesskab
Birgitte er fast besluttet på, at Garncafe Madsine skal være mere end bare en garnforretning.
– Der skal være plads til en anden type aktiviteter og fælleskaber. Jeg er meget optaget af stress, og hvordan vi kan få nogle redskaber der hjælper. Der er ingen tvivl om, at strik er én af metoderne, siger Birgitte. Hun har ikke selv været stressramt, men havde stor glæde af at bruge strik som pusterum i en IT-branche, hvor det til tider gik rigtig stærkt. Birgitte oplever, at folk i caféen opsøger det naturlige fælleskab, der opstår om en fælles syssel.
– Der sker noget, når vi sidder med vores håndarbejde. Vi tør gå til hinanden, og vi behøver ikke at fortælle om, hvem vi er, og hvad vi laver, for vi snakker bare om det, vi har i hænderne. Den gode stemning når alle, uanset hvem man er, og hvor man er i sit liv. Så folk er enormt søgende, når de kommer ind. Jeg står simpelthen næsten med tårer i øjnene, når jeg ser den åbenhed og hjælpsomhed, folk har for hinanden, fortæller hun rørt.
I FOKUS er de glade for de arrangementer, som de nu har mulighed for at lave, fordi Madsine er kommet ind under samme tag.
– Vi synes, det er spændende, når aftenskolen får ny form gennem samarbejde med det private erhvervsliv. Det udfolder helt andre muligheder for vores kursister: Birgitte har et kæmpestort netværk både til strikkeinteresserede og til kendte strikkestjerner. Det kaster en glans af seriøsitet over projektet, og sammen når vi mennesker dér, hvor de brænder for noget. På den måde kan vi sikre, at vi hele tiden tilbyder forskellige fællesskabsformer og læring, der passer til tidens behov og særinteresser, fortæller Hanne fra FOKUS.
Birgitte er også glad for sin nye udlejer;
– FOKUS er jo enormt visionære indenfor folkeoplysning. De er ikke bange for at prøve nye ting af.
Inspireret af familien
Madsine Garncafe er, som navnet antyder, både en café og en garnbutik;
– Det er både en total klassisk garnbutik, en simpel café, en webbutik og en kursusplatform. Mange kommer målrettet for bare at købe strikkepinde og garn, nogle kommer for at deltage i et kursus, mens andre kommer fast tirsdag aften og slår sig ned med deres strikketøj for at mødes med deres strikkevenner. Så det er en kobling, og jeg stiller ikke krav om, at folk skal have købt deres garn for at sidde hernede, men de skal dog til gengæld købe deres kaffe her, fortæller Birgitte med et grin. Navnet på caféen kommer fra familien;
– Madsine er navnet på min mands farmor. Da vi gik caminoen i 2016 havde vi en hel dag, hvor vi snakkede om navne til min butik, men vi fandt ikke det rigtige. Nogle dage senere snakkede min mand om sin farmor, Madsine, hvor jeg tænkte; ”Dér var den!”
Inspirationen til at blande en café med en garnbutik kom senere;
– ’Garncafe’ kom, da vi var på studietur i Hamborg for at se, hvordan de gjorde det andre steder. Der var der en café lige ved siden af en garnbutik, og der opstod idéen om at mikse de to.
Processen er vigtig
– Jeg er meget optaget af den proces, der er med strik. At vi sætter noget i gang, som vi også får lov til at afslutte, for det tror jeg ikke, vi får lov til så ofte i vores arbejdsliv.
Birgitte er blandt andet uddannet fra Skals som håndarbejdslærer i 1992, hvor filosofien dengang lød på ’Kæft, trit og opsprætning’, som hun kalder det med et smil på læben. Hvis der var fejl, så pillede man det hele op igen og startede forfra.
– Der var det glæden ved det perfekte. Slutresultatet var vigtigere end processen, fortæller Birgitte, som personligt sætter langt større pris på processen.
– Jeg har fuld respekt for dem, der går ind i detaljen. Jeg kan også godt lide et smukt slutresultat, men jeg er meget mere optaget af, hvad processen giver af livsnydelse. Vi strikker ikke af nød mere. Det er jo dyrere at strikke, end det er bare at købe trøjen, så det skal være noget andet, der motiverer os, afslutter Birgitte.
Kom til Fiberfryd Festival d. 3. nov.
Fiberfryd er et sted, hvor fællesskabet og lysten til at dele sin viden med andre er i højsædet: 16 workshops indenfor strik, hækling og broderi krydret med foredrag, tekstiludstilling og fælles aktivitet omkring yoga, fællessang og musik.
Festivalen er støttet af Folkeoplysningsudvalget i Aalborg Kommune.
Fiberfryd afholdes i FOKUShuset på Strandvejen 19 lørdag d. 3.november kl. 8-18.
Prisen er 795 kr. alt inkl.: Fælles workshop, deltagelse i to selvvalgte workshops, foredrag, yoga, musik, sang, udstilling, goodiebag samt fuld forplejning hele dagen.
Se program og øvrige arrangementer og tilmeld dig på www.fokus-folkeoplysning.dk eller ring 99301000.
Find os på Facebook og Instagram: Fiberfryd.
GARNCAFE MADSINES ÅBNINGERSTIDER:
Mandage og onsdage kl. 10-17
Tirsdage og torsdage kl. 10-22
Tlf. 30 22 36 34, birgitte@garncafe.dk
Garncafe Madsine har indgang i bunden af gården, Strandvejen 19. Find os online via Facebook: Garncafe Madsine