En kærlighed til fordybelsen
I en verden hvor alting går stærkt og nyhederne brager om ørene på os, er der blevet en større søgen i mod de små lommer af stilhed og ro, hvor du kan få tid samt lov til at fordybe dig. Hvor tingene tager den tid, de tager, for at gøre det ordenligt. Èn af de tidslommer kan man finde hos et af FOKUS Folkeoplysnings mange møbelpolstringshold.
Vi har sat to ud af de tre undervisere, Jette og Pernille, i stævne på KaffeFair, der ligger i den nederste etage af FOKUShuset på Strandvejen i Aalborg for at høre mere om, hvad møbelpolstring er for noget.
På et par etager ovenover os ligger det store værksted, der er blevet renoveret hen over sommeren. Så når de nye hold starter til september, kan de glæde sig til et lokale, hvor der er kræset for detaljerne i de forskellige arbejdsstationer. Det kan du opleve, når der bliver holdt åbent hus d. 31. august kl. 10-13.
En skarp trio
Underviserne på møbelpolstring består i år af tre dygtige kvinder, Jette, Pernille og Gurli, der alle er selvstændige med deres eget møbelpolsteri. De har overtaget roret fra Christian Ravn, der introducerede faget for to år siden hos FOKUS Folkeoplysning. Han har undervist i mange år, og han har blandt andet undervist Jette, da hun snusede til faget for første gang.
– Jeg har altid været mest til at bruge hænderne. På et tidspunkt var vi på besøg hos nogle venner i Fredericia, der havde en gammel sofa stående. Den lignede noget, der var løgn. Så jeg spurgte, om de ikke skulle have den ordnet, fortæller Jette.
Da vennerne valgte at sige nej tak til at få den lavet hos en møbelpolstrer, fik Jette lov til at overtage den.
– Så fik jeg den og kom på kursus hos Christian i 2000. Jeg fortsatte på kurser hos ham i tre år, både ugekurser og weekendkurser. En dag tænkte jeg; ’Det her er simpelthen det, jeg skal’. Jeg var heldig at finde en læreplads i Frederikshavn og sidenhen i Hjørring, hvor jeg blev færdig.
Siden 2007 har Jette haft eget værksted hjemme på matriklen i Kærby. Her laver hun næsten alt, blandt andet spisebordsstole, hynder og lænestole.
Jette fortæller, at der er flere fordele ved at have et værksted.
– Det er meget tydeligt, at jeg hver dag har lavet noget. Dem der arbejder på computer kan jo ikke rigtig tage noget med hjem og sige, ’se hvad jeg har lavet i dag’. Det er virkelig det, der gør, at jeg synes, det er helt vildt spændende. Der er ikke to dage, der er ens.
Jette er ikke den eneste, der er blevet undervist af Christian, inden hun blev uddannet, for det har Gurli nemlig også. Pernille er til gengæld udlært hos Gurli.
– Vi er flettet ind på en eller anden måde alle sammen, griner Jette og fortæller at hende og Pernille faktisk også har været naboer i Kærby.
Ligesom Jette, så nyder Pernille friheden og alsidigheden ved at have sit eget værksted.
– Jeg er uddannet indenfor butik og har haft en tøjbutik i Gravensgade i Aalborg. Så fik jeg tvillinger og kunne faktisk ikke rigtig få tingene til at hænge sammen. Jeg har altid været kreativ med mine hænder, og så kom det her dumpende ned i turbanen. Jeg blev inspireret af et TV-program, der hed ’Genbrugsguld’ og så gik arbejdet i gang med at finde ud, hvordan jeg blev møbelpolstrer. Jeg har altid følt, at jeg har fundet min hylde og har aldrig været i tvivl om, at det var det jeg skulle, fortæller Pernille.
En stigende interesse
Både Jette og Pernille kan mærke en større interesse i både bæredygtighed og at møbler godt må have en historie.
– Vi har jo et meget aktuelt fag. Som min kæreste kalder det, så er det lidt et hipsterfag, fortæller Pernille grinende.
– Han er bare misundelig, griner Jette.
– Men det er da virkelig oppe i tiden. Både det, at det er et traditionelt fag, og at der er nogle håndværksmæssige ting deri, som er enormt tilfredsstillende. Ikke kun for os som fagfolk, men også folk som anskuer tingene anderledes derhjemme. Flere begynder at tænke lidt mere over, hvordan man selv kan være med til at præge sit eget hjem. Hvordan man kan få noget unikt, og noget man selv har lavet. Det er da tilfredsstillende, forsætter Pernille.
En del af jobbet for Jette, Pernille og Gurli er at hjælpe kursisterne til at finde den helt rigtige retning for deres møbel, for de dygtige møbelpolstrere har udviklet et godt øje for hvad der kan fungere, og hvad der ikke kan fungere.
– Det kan være, at de har en idé om, at de vil have noget stof, der ikke fungerer. De tænker ikke på holdbarhed, siger Jette.
– Kursisterne tænker heller ikke på sværhedsgraden. Det kan for eksempel være, at de vil polstre i læder, hvor man skal håndsy. Vi prøver at vejlede og rette det ind efter, hvad der er muligt i forhold til, hvor de er henne, fortæller Pernille.
Sæsonstart September 2019
For tilmelding, kontakt FOKUS Folkeoplysning
www.fokusfolkeoplysning.dk
Info@fokus-folkeoplysning.dk
Tlf. 99 30 10 00
Arbejdet skal gøres ordenligt
Der er plads til 10 på et møbelpolstringshold. Man medbringer sit eget projekt, som man arbejder på indtil maj, hvor sæsonen slutter. Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan tage med, for eksempel små skamler, spisestuestole, lænestole, hynder og selvfølgelig sofaer.
Hvis man har fundet et smukt møbel på genbrug, der har brug for en kærlig hånd, kan man tage det med til et af Jette, Gurli og Pernilles kurser. Her kan man sætte sit eget personlige præg på det med kyndig vejledning. De fortæller, at mange kursister dog bliver overrasket over omfanget af en ompolstring.
– De finder ud af, at det ikke bare er så ligetil at polstre møbler om, fortæller Jette.- Der er rigtig mange, der har den oplevelse, griner Pernille.
Et af de vigtigste aspekter ved møbelpolstring er, at gøre arbejdet ordentligt fra bunden. Der er ingen genveje, og hvis man tager en genvej, så kan det tydeligt ses på det færdige produkt. Når man skiller et møbel ad, så er det vigtigt at lægge mærke til alle detaljer, som hvordan stoffet sidder og hvordan syningerne ser ud. Vigtige detaljer der er nødvendige at huske, så du kan samle det igen.
– Det er jo langsommeligt arbejde, siger Pernille.
– Og det er terapi, indskyder Jette.
Stor tålmodighed
Mange af kursisterne har været på holdene i flere år, og de glædes over deres egen udvikling. Underviserne er positivt overraskede over tålmodigheden blandt deltagerne.
– Det er som om, der er en enorm rummelighed i forhold til ens egne evner, siger Pernille og fortæller at kursisterne ved, at ting tager tid.
– De kigger på hvad hinanden laver og valg af stof. Det er sjovt at se, hvad de kan få ud af at snakke med hinanden. Det er rigtig hyggeligt, fortæller Jette.
– Det er svært at få det ned i en artikel, det med det sociale, for det er simpelthen så hyggeligt. Det giver jo også os noget som undervisere. Der er en særlig ånd deroppe, siger Pernille.
– Det er rigtig svært at forklare, men der er et eller andet. De hygger sig også med hinanden. Det er deres pusterum fra det daglige, siger Jette.
– Det gør noget, at man ikke behøver at sammenligne sig med sidemanden, for alle har hver deres unikke projekt. Jeg har overhovedet intet at have det i, men det virker ikke som om, der er en præstationsangst i forhold til at kunne gøre det godt nok. Det skaber et frirum til bare at kunne være sammen, siger Pernille.
– Jeg synes, de er gode til at rose hinanden, siger Jette.
– De er også gode til at drille hinanden, indskyder Pernille.
Hanne Tambo har været programansvarlig hos FOKUS de sidste 10 år. Hun fortæller, at de kreative hold altid har haft en fast plads i programmet, men efter nogle år med et lille dyk i populariteten, så oplever hun, at de i den grad er på vej tilbage. Der er dog nogle af deltagerne på de forskellige møbelpolstringshold, der har været meget vedholdende og har fulgtes ad gennem rigtig mange år.
Så hvis man har møbel derhjemme, der begynder at se lidt trist ud, så er det oplagt at kigge nærmere på møbelpolstring hos FOKUS Folkeoplysning. Du kan selv få lov at sætte dit præg på det og få lov at fordybe dig i et spændende håndværk, der tvinger dig til at slå tankemylderet fra og nyde glæden ved at arbejde med hænderne.
Stemningsbilleder fra Åbent Hus d. 31. august 2019
[masterslider id=”41″]