En højstol er vel bare en høj stol?
Sponsoreret af Ønskebørn
Det er det lige præcis ikke! En god højstol er udover at være en stabil stol, der let og gerne trinløst kan tilpasses barnets behov, og som udenstøtter mange forskellige siddestillinger frem for at låse barnet
Kodeordet er Active sitting
Vi kender alle følelsen af at sidde på en stol, hvor bordet enten er for højt eller for lavt. Sådan har størstedelen af danske børn det. For hvor børn kommer i alle højder, kommer spiseborde kun i én – ca. 73 cm. Hvis højstolen ikke kan justeres let og gerne trinløst, så ender det ofte med, at barnet sidder ergonomisk forkert.
Sidder man forkert – for højt eller for lavt – så forplanter det sig direk- te i skuldrene og videre ned i centralnervesystemet. Dette skaber udover hovedpine og muskelspændinger også dårlig koncentrationsevne samt indlæring af dårlig siddestilling, hvilket også rammer barnet senere i livet, hvor det skal vænnes af med de indlejrede dårlige siddevaner. Når man vælger højstol, må man heller ikke glemme fødderne. Det er nemlig her, al bevægelse starter. Hænger fødderne og dingler i luften, så kan barnet ikke bevæge sig – og det er skidt for kredsløbet. Derfor er det utrolig vigtigt med en stabil og justerbar fodplade. Det er vigtigt at holde sig for øje, at det er højstolen, der skal passe til barnet og ikke omvendt. Derfor skal stolen også løbende justeres. Det er ret simpelt at indstille en højstol korrekt. Man starter med at indstille sædet. Barnet skal sidde, så underarmen kan placeres fladt på bordet, og vinklen mellem underarm og overarm er 90 grader. Derefter indstiller man fodpladen. Her gælder den samme regel – vinklen mellem underben og lårben skal også være 90 grader. Følger man dette simple råd, giver man sit barn en gave for livet.
Sikkerheden omkring højstolen er naturligvis også vigtig. Selv de sikreste højstole kan vælte, derfor må børn aldrig efterlades uden opsyn, når de sidder i en højstol. En højstol testes efter en sikkerhedsstandard (EN 14988:2017). Her bliver stolen testet på en lang række punkter. Den helt store risiko er bagudrettet stabilitet. Det, der oftest sker, når børn kommer til skade i eller med en højstol, er, at de skubber fra på bordet og dermed vælter stolen bagover. Den testvindende højstol Nomi fra Evomove udmærker sig i den forbindelse ved at have et anti-tilt system, som gør, at stolen ikke kan vælte bagover. Stolen har hjul, så derved kører stolen baglæns i stedet for at vælte, hvis barnet skubber fra på bordet. Nomi-stolen er designet af Peter Opsvik, der tilbage i 1972 designede Tripp Trapp-stolen, så Peter Opsvik har i mere end 40 år arbejdet med ergonomiske stole.
Når man vælger højstol til sit barn eller kommende barn, så skal man have i baghovedet, at sikkerhedsstandarderne er blevet skærpet 3 gange de sidste 10 år. Det er der naturligvis en meget god grund til – det kan aflæses i skadestuerapporterne. Vi ved, at det kan være fristende at finde den gamle, pæne højstol ned fra loftet, som man selv engang har siddet i. Dertil må man bare sige, at barnets sikkerhed trods alt er vigtigere end nostalgien ved den gamle stol. Så glem alt om gamle højstole, der ikke længere er hverken sikre eller tidssvarende.
Som nybagte forældre er der nok at bruge penge til. Vi er bare nødt til at sige, at pris og kvalitet går hånd i hånd. De bedste stole på markedet er gennemtestede og gennemtænkte og holder derfor også i mange år. Det er også en rigtig god ide at investere i en stol, der kan følge barnet gennem årene – og ikke blot kan bruges de første 2 år. Barnet har brug for en stol, der kan tilpasses deres højde, indtil de er 10-12 år.
Har man brug for yderligere information, kan man med fordel tjekke Forbrugerrådet Tænks test af højstole.
Med venlig hilsen
Charlotte Gjøtz