Der sad jeg udenfor døren, med alle mine drømme
Annonce – Søren Buus Jensen har ikke gået den lige vej. Fra en bænk ved Vester Mariendal Skole i Aalborg giver Søren indblik i en barndom, hvor han ikke rigtig kunne sidde stille på skolebænken til et iværksættereventyr med det menneskelige i fokus. Minderne væltede derfor frem, da vi slentrede gennem skolegården – her 37 år efter
– De små vidste hvem jeg var på skolen. Jeg var ham der hjalp, hvis nogen var efter dem. Lærerne vidste også ganske udmærket, hvem jeg var. Rap i replikken og indimellem siddende uden for døren.
Søren var da heller ikke bleg for en „sving-om“ hvis nogen drillede hans bror Anders, som dengang sad i kørestol i 4 år, grundet en hoftesygdom. Søren har altid haft det svært med uretfærdighed, og det at hjælpe hvor han kan, har faldet ham naturligt fra barnsben.
– Jeg kunne rigtig godt lide at gå i skole, nok mest for det sociale. Det boglige faldt mig svært. Når min tvillingebror havde brugt 30 min på dagens lektier, sad jeg og svedte i halvanden time, endte med at klappe bogen i og håbe på at den gik – ellers kom jeg ikke ud og lege.
Først sent fandt Søren ud af, at han var ordblind.
– Dengang var ikke ligesom i dag, hvor der er fokus på folk som mig med ild i røven og indlæringsvanskeligheder.
Der var dog én lærer, der gjorde et særligt indtryk på Søren. Lærer Schrøder. Schrøder havde en særlig kærlighed til den til tider utilpassede Søren. Hans yndlingselev måske endda. Schrøder udtalte blandt andet, at Søren havde udbredt retfærdighedssans.
– Det var ikke noget, jeg selv havde tænkt. Han kunne godt lide min “skævhed”. Jeg holdte også meget af ham og vi havde en tæt relation til han døde. Det betød meget dengang, at han troede på mig, for der var også andre som ikke spåede mig den store fremtid.
Søren besluttede i 6. Klasse at hverken skolepapirer eller lærerne skulle bestemme, om han kunne blive til noget. Så midt i 9. Klasse gad han ikke mere og droppede ud. Hvad Søren dengang ikke vidste var, at det at hjælpe andre, ville slå dybe rødder i hans fremtid.
I lære til livet
Efter Vester Mariendal skole kom Søren i lære som snedker i sin fars firma. Det lå i kortene, at han på sigt skulle overtage, men Søren ønskede selv at forme og skabe sin egen virksomhed. Han startede derfor forfra med BJ Montage. Byggede en solid virksomhed, men endte med at kede sig. Tiden var derfor til noget andet. Men hvad? Nederlagene fra skoletiden sad stadig i ham, og han havde derfor ikke den store lyst til at skulle tilbage på skolebænken.
Mange jern i ilden
Søren elskede friheden ved at være sig selv, og lysten til at hjælpe var stadig en stor del af hans DNA. Pludselig fik han muligheden for at blive handicaphjælper for en ung mand med muskelsvind. På den måde kunne hans ønsker kombineres. Søren hjalp med at udvikle en række værktøjer, der gjorde det nemmere for den unge at håndtere hverdagen. Grundet døgnvagter, var der plads til andre projekter. For Søren havde mange jern i ilden.
– Jeg er vist lidt af en opfinder, det ligger til familien. Jeg fandt på Sock Lock, en clips det forhindrer at sokkerne bliver adskilt i vaskeprocessen. Jeg kunne jo se problemet, når min mor stod og sorterede alle vores strømper, der var altid nogen, der manglede en „makker“.
Derudover startede Søren isforretningen Isbjerget og arbejdede som dørmand. Når Søren fortæller om incitamentet til, hvorfor han dog startede en isforretning, handler det om retfærdighed – store is for alle til fornuftige penge. Hvorfor arbejde som dørmand? Jo, for at medarbejdere og gæster kunne føle sig trygge, og fordi jeg kunne lide den menneskelige udfordring i at møde folk i øjenhøjde – samt finde den diplomatiske veje ud af konflikter.
One4Free
Sørens nyeste opfindsomme projekt er virksomheden One4Free. Gennem samarbejde hjælper One4Free fysiske butikker med at tage konkurrencen op med den stigende onlinehandel. Har du en forretning, som kunne være interesseret i et samarbejde, kan du læse mere på one4free.dk.
Der findes en løsning
Efter 7 år som handicaphjælper havde Søren fået stor indsigt i mennesker med særlige behov. Derudover havde han en opslugende interesse i sind og psyke, som han videbegærligt tog kurser og søgte indsigt i. Det ledte til arbejde på Aalborg Skolen. Her indgik han i teams som hjælper til børn med særlige behov, blandt andet autisme. I samme periode blev Søren indrullet i projekter for kommunen, som kontaktperson for udsatte familier. Egentlig lød opgaven på at give familierne et frirum, altså tage børnene med i biffen eller med på tur. Søren var dog af en anden mening.
– Det nytter ikke at pumpe luft i et utæt dæk. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvor det lækker. At tage børnene med en tur i biffen, hvis alt derhjemme sejler, svarer jo til at stikke en alkoholiker 500 kr. og sige – ha’ du nu en god aften.
Derfor tilbød Søren at familierne kunne kontakte ham 24/7, når problemerne opstod.
– Jeg ville hellere tage problemerne i opløbet, i stedet for at skulle skrælle lagene af løget efterfølgende. Hvis jeg skulle være med, blev det ikke som pauseklovn.
Det blev en stor succes, og Søren startede derfor firmaet: Der Findes En Løsning (DFEL), der udelukkende hjalp kommunen med støtte til familier med særlige behov. Efterfølgende kom han til Frederikshavn, hvor han hjalp kontanthjælpsmodtagere tilbage til arbejdslivet – med en afklaring på 53%.
Huuman
Søren kunne mærke at arbejdet med mennesker trak mere og mere i ham, og lysten til at fokusere blev yderligere skærpet i 2006 ved starten af virksomheden Huuman.
Søren har en stor kærlighed for at se det hele menneske – og hjælpe med at skabe balance både på tværs af sit privat- og arbejdsliv. Netop dette er hjertet i Huuman. Hos Huuman hjælper Søren og hans team med at fremme trivsel på arbejdspladser og minimere sygefraværet. De tilrettelægger individuelle forløb, og tager udgangspunkt i individets eller virksomhedens behov. Står en medarbejder midt i en skilsmisse, og med åbne sår i sjælen, påvirker det arbejdsdagen. Med rådgivning i øjenhøjde møder de mennesket med stor rummelighed. De klæder dig eller dine medarbejdere på, med den nødvendige viden om trivsel, og hjælper med at støbe det helt rigtige fundament for et sundt arbejdsmiljø. Er du nysgerrig på at vide mere om Huuman, kan du læse mere på huuman.dk.
Vi sidder på bænken i skolegården, i solskinnet, og ser frikvarterets leg udspille sig med boldspil og grin. Jeg håber, at der kan være plads i Aalborg til skæve individer, også i fremtiden. At alle unge der ikke helt føler, at de passer ind, ikke mister gejsten, når de ikke kan følge med i skolen eller passer ind i uddannelsessystemets stramme skjorte. Jeg tror på, at alle er gode til noget, nogen skal bare lige have tændt lyset indeni.