50 år med genbrugsbutikker i Danmark
Genbrug er guld: I disse uger er der fest og farver rundt om i mange danske genbrugsbutikker. Det er nemlig 50 år siden, at genbrug kom til Danmark, og initiativet stod en gruppe handlekraftige frivillige i Folkekirkens Nødhjælp bag.
Der blev skrevet danmarkshistorie i 1972, da landets første genbrugsbutik nogensinde kunne slå dørene op. Bag initiativet stod frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp, som havde stødt på konceptet i udlandet. Butikken blev åbnet i Aarhus, og her 50 år efter eksisterer den originale butik endnu.
”Jeg tror, der stod kø udenfor den dag. Det myldrede med mennesker. Vi havde indrettet et lille hjørne med et bord af ølkasser med en genbrugsdug over, hvor vi ville sidde og drikke kaffe. Men det blev der aldrig tid til. Der var kunder hele tiden,” husker Ruth Andersen.
Det var netop Ruth Andersen og hendes nu afdøde mand Herluf Andersen, der fandt på idéen med at åbne en blivende genbrugsbutik. De var stødt på konceptet på en rejse til England og tænkte, at der også måtte være grobund for at give danskerne bedre adgang til genbrug.
Og man må sige, at ægteparret fik ret. Der er i dag tusindvis af genbrugsbutikker i Danmark, og hos Folkekirkens Nødhjælp er den ene butik i Aarhus blevet til 111 i hele landet. Organisationens genbrugsbutikker har igennem 50 år været med til at sende over en halv milliard kroner videre til nød- og udviklingsprojekter i verdens fattigste lande.
Status over at købe brugt
I 1972 var det ikke nødvendigvis topmoderne at købe sit tøj i genbrug. Men til gengæld gav det mange lidt ekstra råderum i økonomien, når tøj, møbler og andet kunne findes til en god pris. Med tiden har danskernes holdning til genbrug ændret sig markant. I dag er det for mange en livsstil og et aktivt valg at købe genbrug.
”Da de første genbrugsbutikker åbnede i 70’erne, var det særligt folk med få ressourcer, der handlede i genbrug. Det blev set ned på og var ikke noget, man var stolt af. Men i dag er der status over at købe brugt. Det viser, at man er bevist, og at man er orienteret både politisk, socialt og globalt. Genbrug har ændret sig fra at symbolisere underskud til overskud,” siger Manou Messmann, ekspert i forbrugeradfærd.
Fejres med 50 procent
Hos Folkekirkens Nødhjælp er der stor begejstring over at have lagt grundstenen til det genbrugslandskab, vi kender i Danmark i dag.
”Vi er så glade for og stolte over, at danskerne har givet os lov til at fylde 50 år. Uden donationer til butikkerne, frivillige til at styre dem, og kunder, der kommer igen og igen, ville vi ikke have noget koncept. Samtidig kan vi sende overskuddet videre til vores projekter i verdens fattigste lande,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælp fejrer 50 år med genbrugsbutikker i Danmark med 50 procent på alle varer* fra den 1.-3. september, mens mange genbrugsbutikker afholder egne arrangementer i perioden fra den 1.-10. september.
*Udvalgte varer kan være undtaget.
Fakta om Folkekirkens Nødhjælps:
Folkekirkens Nødhjælps første genbrugsbutik åbnede i Grønnegade i Aarhus i 1972. Kort efter flyttede butikken til Gammel Munkegade, hvor den stadig ligger den dag i dag.
Genbrugsbutikken i Gammel Munkegade i Aarhus er den første blivende genbrugsbutik i Danmark.
I dag har Folkekirkens Nødhjælp 111 genbrugsbutikker i hele landet, som drives af 3000 frivillige.
Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker har et overskud på ca. 25 mio. kr. hvert år, som går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens fattigste lande.
I 2021 blev der indsamlet 135.400 sække med tøj fra butikker, containere og genbrugsstationer, hvilket svarer til ca. 1350 ton tøj.